Πολιτική

Βουλή: Αναφορά του ΜέΡΑ25 για τη «διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών»


Η «διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», είναι το αντικείμενο αναφοράς που απευθύνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, στους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει ως αναφορά την ανακοίνωση από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 80χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Αυτή την ιστορική επέτειο τιμούμε την Εθνική Αντίσταση, την αυθόρμητη και την οργανωμένη, την ένοπλη και την άοπλη που πήρε καθολικές διαστάσεις, στον τόπο και τον χρόνο, ενώνοντας όλες τις τάξεις και τα στρώματα του Ελληνικού Λαού στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και τη συντριβή του φασισμού. Όμως ογδόντα χρόνια μετά τον Γοργοπόταμο, η ιστορικής σημασίας συμβολή της Ελλάδας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών δεν έχει ακόμη εμπράκτως αναγνωρισθεί, καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα για τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας: τις μαζικές εκτελέσεις και τα Ολοκαυτώματα, το λιμό της Κατοχής, την εξαφάνιση της Εβραϊκής κοινότητας, τη λεηλασία του πλούτου και των αρχαιολογικών θησαυρών, την καταστροφή των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, την καταναγκαστική εργασία», σημειώνεται στην αναφορά που υπέβαλε το ΜέΡΑ25.

Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, ξεπερνώντας τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 απαιτώντας, με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρέπει να άρει κάθε νομικό κώλυμα που εμποδίζει την δικαίωση των θυμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΜέΡΑ25