Άμυνα & Διπλωματία

Βόρεια της Κύπρου στέλνει το γεωτρύπανο ο Ερντογάν – Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία


Διοργανώνοντας μια μεγαλοπρεπή… φιέστα ο Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε τον απόπλου του νέο τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων «Αμπντουλχαμίτ Χαν», ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει τις έρευνές του Βόρεια της Κύπρου, εντός της τουρκικής επικράτειας και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την ακτή της Αττάλειας.

Εργαλειοποιώντας και τις γεωτρήσεις, προς χάρη των γεωπολιτικών επιδιώξεων του στη Ανατολική Μεσόγειο και με πρόδηλο στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει για έρευνες το νέο πλοίο. Πρώτος προορισμός μια θαλάσσια περιοχή 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο.

 

Ο Ερντογάν, μιλώντας στη διάρκεια τελετής στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν» για να πραγματοποιήσει εκεί γεωτρήσεις.

 

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε εγρήγορση, γνωρίζοντας από το παρελθόν ότι η τουρκική ηγεσία αρέσκεται να προβαίνει σε προκλήσεις, με «όχημα» τα ερευνητικά της πλοία που κατά καιρούς βγάζει στην Μεσόγειο. Ουδείς μπορεί να αποκλείει το ενδεχόμενο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» που φέρει και γεωτρύπανο, να στραφεί προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πρόσφατα η Total φέρεται να ανακάλυψε ένα σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων.

Δύσκολο αλλά όχι… ακατόρθωτο για τον Ερντογάν, είναι η αποστολή του ερευνητικό πλοίο πλησίον της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να τεστάρει τις αντιδράσεις της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές ενέργειες, προκειμένου εφόσον απαιτηθεί, να απαντήσουν καταλλήλως.

Νέες προκλήσεις από Ακάρ

Την ίδια  ώρα οι στενοί συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζουν τις προκλητικές-εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναφέρθηκε ξανά στο Καστελόριζο,  υπογραμμίζοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα από την Τουρκία και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Εν συνεχεία, αναφερόμενος σε Έλληνα υπουργό που είχε δηλώσει «αν μπορούν ας έρθουν», απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Ο Ακάρ έκανε λόγο, επίσης, για «αποστρατικοποιημένα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».

Διαβαστε επισης