Διεθνή

Εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της ζητά η Βόρεια Κορέα


Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας γνωστοποίησε ότι δέχεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, εάν δοθούν από αμερικανικής πλευράς εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, μετά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ούν στην σύνοδο του Ανόι.
.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκ Γιάνγκ πρότεινε στις ΗΠΑ την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε "ενθαρρυντικό". Ομως δύο μέρες αργότερα προχώρησε σε μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα πάντα τόνιζε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλειά της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως σπάνια τις έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συζητήσεων.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι νέες συνομιλίες  σε επίπεδο μεσαίων στελεχών αναμένονται "σε μερικές εβδομάδες".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλέον εξαρτάται από τις ΗΠΑ αν θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ή θα κλιμακωθεί η κρίση μεταξύ των δύο πλευρών.
"Μια πρόταση που θα υποβάλουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βελτιώσει τις σχέσεις ή αντίθετα να ενισχύσει την αμοιβαία εχθρότητα", πρόσθεσε

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης