Άμυνα & Διπλωματία

Βόμβα Χάν/ΕΕ: Συμφωνία με την Αλβανία συνεπάγεται αλλαγή συνόρων!


Ενώ η φωτιά του σκοπιανού συνεχίζει να καίει και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τώρα το μέτωπο με την Αλβανία, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν εξαπολύει μία ακόμη «εμπρηστική βόμβα», δηλώνοντας ότι  μιά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανία συνεπάγεται αναδιάρθρωση των συνόρων!

«Είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είπε ο Χαν, τονίζοντας ότι  χρειάζονται ηγεσίες που θα σηκώσουν αυτό το βάρος, «καθιστώντας στις κοινωνίες αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές».

Η δήλωση προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά και αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Εγινε κατά την χθεσινή ομιλία του επιτρόπου Γ. Χαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Chatham House, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το μέλλον  των Δυτικών Βαλκανίων, όπου συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Για τις απόψεις που διατυπώνονται  στις κλειστές εκδηλώσεις αυτού του think tank,ισχύει ο αποκαλούμενος «Κανόνας του Chatham»: Για να μπορούν όλοι να μιλήσουν ελεύθερα, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται πως ό,τι ακούσουν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, αρκεί να μην αποκαλύψουν την πηγή ή να αναφέρουν κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει την πηγή της πληροφορίας.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς μάλιστα την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη  βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η χώρα του «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

Διαβάστε επίσης