Αγορές

Βόμβα στην αγορά φυσικού αερίου: Στον «πάγο» έως τα μέσα 2022 ο Nord Stream 2


Φόβοι για νέα κλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Βόμβα στην αγορά του φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέα κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, απομακρύνοντας χρονικά κάθε σκέψη και ελπίδα για ομαλοποίηση της κατάστασης, έριξε η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. 

Η επικεφαλής της αρχής Γιόχεν Χόμαν, ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός αγωγός αερίου θα παραμείνει αδρανής, τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς. «Καμία απόφαση για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά  κα.Χόμαν, σημειώνοντας μάλιστα πως «η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν».

Ως γνωστόν στα μέσα Νοεμβρίου η γερμανική υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε ανησυχία και αβεβαιότητα στους επενδυτές για τύχη του Nord Stream 2, κάτι που «εκφράστηκε» από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η νέα εξέλιξη, είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια νέα «έξαρση» στις τιμές του φυσικού αερίου, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει πότε θα προκύψει αποκλιμάκωση. Το ζήτημα μοιάζει να είναι τεχνικής φύσεως, μιας και απαιτείται αλλαγή έδρας της θυγατρικής της Gazprom και αποστολή των αναγκαίων εγγράφων για τη πιστοποίηση, αλλά επί της ουσίας αποτελεί απόρροια της γεωενεργειακής-γεωπολιτικής διαμάχης ανάμεσα στη Δύση (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ αλλά και Γερμανία) με τη Ρωσία και σημείο αναφοράς την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ουδέποτε είδε με θετικό «μάτι» τη συγκεκριμένη συμφωνία που θα επέτρεψε στο ρωσικό αέριο να κυκλοφορήσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα. Από την άλλη η κατασκευή του αγωγού είχε και θερμούς υποστηρικτές εντός της Γερμανίας, κυρίως από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, που προτιμούν τη ρωσική λύση, που προσφέρει ταχύτητα τροφοδοσίας και μεγαλύτερες ποσότητες, από το την αμερικανική επιλογή με το υγροποιημένο αέριο το οποίο μεταφέρεται με πλοία.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα