Πολιτική

«Βόμβα» ΔΟΛ στα χέρια τραπεζιτών!


Κίνδυνος πλήρους απαξίωσης εντύπων και μέσων του ΔΟΛ αν μπει «λουκέτο», χάνουν τα πάντα οι τράπεζες. Αγώνας δρόμου για τροποποίηση του νόμου Δένδια.

Τον άμεσο κίνδυνο να σκάσει στα χέρια τους η «βόμβα» του ΔΟΛ αντιμετωπίζουν οι πιστώτριες τράπεζες, που ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσουν σε μια τροποποίηση του νόμου Δένδια, ώστε να αποφευχθούν τα «λουκέτα», που θα απαξιώσουν πλήρως τα έντυπα και μέσα του Συγκροτήματος.

Η διάσωση των πολυτιμότερων στοιχείων ενεργητικού του ΔΟΛ, ώστε να μην μετατραπούν σε «κουφάρια», που θα βγουν στο σφυρί έναντι ευτελούς αντιτίμου, αφήνοντας τις τράπεζες με τεράστιες ζημιές, είναι ζήτημα μιας τροπολογίας λίγων γραμμών, η οποία δεν θα είναι κατ’ ανάγκη «φωτογραφική», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Χωρίς αυτή την τροπολογία, είναι ορατός ο κίνδυνος, όπως προειδοποιούν, να εισπραχθούν αμελητέα ποσά από τη ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού του ΔΟΛ και οι τράπεζες να χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Ο νόμος Δένδια

Οι διατάξεις του ν. 4307/2014 («νόμος Δένδια»), οι οποίες αναφέρονται στον ορισμό ειδικού διαχειριστή για την εκποίηση ενεργητικού επιχειρήσεων που βρίσκονται σε «γενική και μόνιμη οικονομική αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων», επιτρέπουν την παροχή χρηματοδότησης για τη λειτουργία της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης.

Ορίζουν, ειδικότερα (άρθρο 73, παρ. 2) ότι «ο ειδικός διαχειριστής, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία της επιχείρησης και να καλύψει δαπάνες και έξοδα της ειδικής διαχείρισης, περιλαμβανομένων και των δικών του αμοιβών, δύναται να λάβει κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης χρηματοδοτήσεις ή εισφορές αγαθών ή υπηρεσιών, οι οποίες φέρουν το ειδικό προνόμιο του άρθρου 154 περίπτωση α' του Πτωχευτικού Κώδικα» (σ.σ.: δηλαδή, εξοφλούνται κατά προτεραιότητα).

Το πρόβλημα στην ειδική περίπτωση του ΔΟΛ είναι ότι η χρηματοδότηση μπορεί να παρασχεθεί μόνο μετά τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή από το δικαστήριο, αλλά η σχετική διαδικασία χρειάζεται πάνω από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί και στο διάστημα που μεσολαβεί τα έντυπα και μέσα του Συγκροτήματος θα έχουν βάλει «λουκέτο», εξαιτίας της έλλειψης ρευστού για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες.

Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια τροποποίηση του νόμου, που θα επέτρεπε την παροχή χρηματοδότησης στην υπό ένταξη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης επιχείρηση αμέσως μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τους πιστωτές και όχι μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την αποδοχή της.

Η λύση αυτή είναι σχετικά απλή, λένε τραπεζικά στελέχη, και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη όχι μόνο στην περίπτωση του ΔΟΛ και, γενικότερα, των επιχειρήσεων ενημέρωσης, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων, με στοιχεία ενεργητικού που απαξιώνονται πολύ γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό, εάν διακόψουν τη λειτουργία τους.

Ένα πρόβλημα, βεβαίως, που τίθεται ενόψει μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι το πώς θα διασφαλισθεί ότι οι χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν για τη μικρή περίοδο μέχρι την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή θα τύχουν χρηστής διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δοθεί η δυνατότητα προσωρινής χρηματοδότησης των μέσων του ΔΟΛ, οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγκρίνουν νέες πιστώσεις, αλλά θα επιτρέψουν την αποδέσμευση λογαριασμών του Συγκροτήματος, ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που έχει από την κυκλοφορία εντύπων και τη διαφήμιση.

Φοβούνται τον εισαγγελέα

Στις αιτιάσεις που διατυπώνει το «Βήμα» στο πρωτοσέλιδο άρθρο-προαναγγελία διακοπής της λειτουργίας εντύπων και μέσων του ΔΟΛ, περί «στραγγαλισμού» από τις πιστώτριες τράπεζες, η απάντηση που δίνεται από πλευράς τραπεζικών στελεχών είναι ότι η δέσμευση των εσόδων του ΔΟΛ από την κυκλοφορία εντύπων και τη διαφήμιση ήταν επιβεβλημένη, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, τα στελέχη των πιστωτριών τραπεζών θα ήταν εκτεθειμένα σε ποινικές ευθύνες, ενδεχομένως και με βαρύτατες κατηγορίες για απιστία.

Ήδη, άλλωστε, κορυφαία στελέχη της Alpha, που είναι επικεφαλής των πιστωτριών τραπεζών, αντιμετωπίζουν διαδικασίες διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πιστώσεις που χορηγήθηκαν στο παρελθόν και η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως, η αποφυγή των «λουκέτων» με μια νομοθετική ρύθμιση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρότι, με τη σημερινή κυκλοφορία των «Νέων» αποφεύχθηκε ένας «ξαφνικός θάνατος». Ο χρόνος που απομένει για τις απαραίτητες συνεννοήσεις και την ψήφιση της τροπολογίας είναι μικρός, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις