Οικονομία

Βloomberg: 9 δισ. για "κόκκινα" δάνεια ετοιμάζεται να δεσμεύσει η κυβέρνηση


Το πόσο των 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση, με σκοπό να βοηθήσει τις τράπεζες της για να αποφορτιστούν από μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους, αποκαλύπτει το Bloomberg

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πρωτοβουλία είναι παρόμοια με το επιτυχημένο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή στην Ιταλία (GACS) και η υλοποίηση του θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού και την κρίσης σχετικά με το αν συνιστά ή όχι παράνομη κρατική βοήθεια.

Οι πηγές που μίλησαν για το θέμα στο Bloomberg τονίζουν πως η εν λόγω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, σημειώνεται πως oι ελληνικές τράπεζες είναι χρεωμένες με ποσό άνω των 75 δισ. ευρώ, δυσχεραίνοντας τις προβλέψεις και φρενάροντας τη χορήγηση νέων δανείων.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων, γνωστό ως πρόγραμμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού (asset protection scheme), σύμφωνα με το πρακτορείο, θα μπορούσε να μειώσει το σύνολο του προβληματικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου πριν από ένα χρόνο, ενώ θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για να καλύψουν την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Το προβληματικό χρέος, όπως υποστήριξαν οι παραπάνω πηγές, θα μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα εκδίδει ομόλογα (senior) υψηλής, μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξασφάλισης. Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τον όγκο των NPLs στα 75 δισ. από 81,8, στο τέλος του προηγούμενου έτους.