Πολιτική

Βίτσας: Υπάρχουν κρυφές ευρωπαϊκές ατζέντες πίσω από το προσφυγικό


Την άποψη πως "οι κυβερνήσεις χωρών που αρνούνται να μοιραστούν βάρη και ευθύνες στην διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών επιδιώκουν να προωθήσουν μία ατζέντα που πάει και σε άλλα θέματα, καθώς οι ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 95% σε σχέση με το 2015", εξέφρασε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι στα θέματα της αρμοδιότητάς του, «το πρώτο ζήτημα είναι πώς στέκεσαι απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό "ρεύμα", κάτι που έχει τρεις διαστάσεις:

  • την εξωτερική: πώς αντιμετωπίζεις τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι ροές, ώστε να μην ζουν οι άνθρωποι σε ακραία φτώχεια ή να μην υπάρχει πόλεμος. Η Ευρώπη εδώ δεν έχει κάνει πολλά, αντίθετα μερικές φορές πολιτικές ορισμένων κρατών είναι γενεσιουργός αιτία. Για τις φτωχές χώρες δεν φτάνει να δίνεις χρήματα (που δεν δίνεις αρκετά), πρέπει να παρατηρείς και να βοηθάς, ώστε οι άνθρωποι εκεί να έχουν ζωή, τα χρήματα πολλές φορές τα χρησιμοποιούν κυκλώματα διαφθοράς.
  • τη διαχείριση συνόρων: υπάρχουν δύο θέματα, η αντιμετώπιση των διακινητών (τρίτη αιτία παράνομου πλουτισμού μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά) και η ύπαρξη και ισχύς του Διεθνούς Δικαίου που κατοχυρώνει μία σειρά δικαιώματα, δεν μπορείς να πας πίσω από αυτά, γιατί τότε ότι έχει κατακτήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός το έχεις χάσει
  • το εσωτερικό της ΕΕ: δεν είμαστε ένωση μόνο για τις τράπεζες, τα οικονομικά, είμαστε Ένωση που διαχειρίζεται σε επίπεδο συνευθύνης και αλληλεγγύης όλα τα ζητήματα. Ο δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους πρέπει να μπει σε πρώτο επίπεδο, δεν μπορούν κάποιες χώρες να λένε "δεν παίρνω" και κάποιες άλλες να υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση

«Το δεύτερο ζήτημα», συνέχισε, «είναι ότι ως Ελλάδα προσπαθούμε να "στήσουμε" συμμαχίες, κάποιες τις πετυχαίνουμε, με κάποιες έχουμε δυσκολίες, καθώς υπάρχουν κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο για την "φρούρηση" των εξωτερικών συνόρων, που κάθε φορά μπορεί να είναι οτιδήποτε, π.χ. τα σύνορα της Ουγγαρίας. Έχουμε τελείως διαφορετική γνώμη από αυτή που εκφράζει π.χ. η ιταλική κυβέρνηση».  
  
«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βίτσας, «προωθεί ορισμένα βασικά στοιχεία, ότι υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο, ότι υπάρχει η φιλοξενία, η αλληλεγγύη, αλλά και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι ροές προς την Ευρώπη σε σχέση με το 2015 έχουν μειωθεί κατά 95%. Η συζήτηση δεν γίνεται για ζήτημα σε έξαρση, αλλά για να βγει μία άλλη ατζέντα που, ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, θα πάει και σε άλλα θέματα».
  
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική. Έχουμε δυσκολίες, καθώς οι ροές από την Τουρκία δεν σταμάτησαν, δεν υπάρχει στρόφιγγα με την οποία φεύγει κόσμος από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες. Κάθε τι προστίθεται. Άρα, εμείς θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, να βρούμε κι άλλους χώρους φιλοξενίας, να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες του ασύλου, να κρατάμε τις αξίες μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν στην ηπειρωτική χώρα και άλλοι χώροι φιλοξενίας ή να μεγαλώσουν σε δυναμικό αυτοί που υπάρχουν. Στα νησιά αυτή την στιγμή είναι 16.000 άνθρωποι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και άλλοι 3.000 σε διάφορες άλλες δομές, κυρίως στο Καρά Τεπέ. Εκεί επικεντρωνόμαστε, σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Επιπλέον, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τον ανασχηματισμό, ο υπουργός επισήμανε: «Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Κι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει βασικά στοιχεία. Είναι βασικό το γεγονός ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή, τον ίδιο πυρήνα, κάνει ανανέωση και φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά νέων στελεχών, και κάνει και πολιτική διεύρυνση που αντιστοιχεί και στις ανησυχίες ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας. Έτσι θα κριθεί αυτή η κυβέρνηση κι από τον βηματισμό που θα ανοίξουμε τώρα όπου υπάρχει μια υγιής βάση, υπάρχουν ευθύνες, υπάρχουν κι ανοιχτοί δρόμοι ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα, της ανάπτυξης και της δίκαιης μοιρασιάς».

Ακόμη, ο κ.Βίτσας, αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Γιάννη Μπαλάφα τόνισε: Θέλω να δώσω και μια απάντηση σε όσους φτιάχνουν δικά τους σενάρια. Η δική μου συνεργασία με τον Γιάννη Μπαλάφα ήταν άριστη και στα 35 χρόνια που συνεργαζόμαστε και σε αυτούς τους 6 μήνες. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε το υπουργείο να μην έχει υφυπουργό δυσκολεύει τη δική μου τη δουλειά και δεν έχει τίποτα να κάνει με την αξία και την προσφορά του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος έδειξε και σαν αριστερός χαρακτήρας τι σημαίνει για εμάς, ότι κάνουμε μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά, άλλοι στην κυβέρνηση, άλλοι στο κοινοβούλιο, άλλοι στο κόμμα άλλοι στις κοινωνικές προσπάθειες. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις