Πολιτική

Βίτσας: Ανησυχητική η υπέρμετρη αύξηση των αφίξεων από τον Έβρο


Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του και τις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, δήλωσε πως έχει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης. 

"Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εκλογές αυτή τη στιγμή και ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν σε τοπικό επίπεδο ότι δεν βλέπουν αυτούς που περνούν. Προσπαθούμε να το λύσουμε δίνοντάς τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, ακόμη και γνώσεις από αυτές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, μπαίνει σε κίνδυνο η συμφωνία, η κοινή δήλωση" υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξη στον ρ/σ "Realfm".

Ο Δημήτρης Βίτσας προέβλεψε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα απασχολήσει για αρκετό καιρό τον τόπο και αναφερόμενος στην αύξηση των ροών από τις 25 Μαρτίου και μετά, έκανε λόγο για "τριπλασιασμό σε σχέση με τα περσινά και διπλασιασμό σε σχέση με Γενάρη-Φλεβάρη". "Το ανησυχητικό κι αυτό που προσπαθούμε να λύσουμε με διάφορους τρόπους είναι ότι έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι αφίξεις από τον Έβρο" είπε και πρόσθεσε: "Στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, εκτός από την "καρδιά" της που είναι να δίνονται χρήματα στην Τουρκία για να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία, υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι που λέει ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει μέτρα ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα, τα οποία -νομίζω- τον τελευταίο καιρό έχουν χαλαρώσει κι έτσι διευκολύνονται οι διακινητές, ειδικότερα τώρα που υπάρχει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία μετά τις εξελίξεις στη Συρία και το Αφρίν".

Για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: "Από τη μία πλευρά προσπαθούμε να τελειώνουμε ταχύτερα για να διεκπεραιώνουμε τις αιτήσεις ασύλου και να τηρούμε τη συμφωνία, να δυναμώνουμε τις λειτουργίες εθελοντικής επιστροφής. Η συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή χθες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών από τη μεριά του κράτους. Όμως ένας νόμος δεν φτάνει, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και στην υπηρεσία ασύλου, όπως και στις επιτροπές προσφυγών. Συγκεκριμένα προσανατολιζόμαστε να έχουμε περισσότερους χειριστές στα νησιά, αυτό είναι το βασικό, συγχρόνως δουλεύουμε ώστε να έχουμε περισσότερους διερμηνείς. Από την άλλη μεριά (σσ. προσπαθούμε να διαχειριστούμε) την αύξηση των επιτροπών προσφυγών, καθώς από δώδεκα τις αυξάνουμε σε είκοσι και οι δέκα από αυτές θα είναι τέσσερις για τη Μυτιλήνη, δύο για τη Χίο και τη Σάμο και μία για Κω και Ρόδο. Θα εξετάζουν εκεί τις περιπτώσεις, έτσι ώστε το σύστημα να κυλάει γρηγορότερα. Πιο συγκεκριμένα, θέλουμε το μέγιστο που διεκπεραιώνεται μία τέτοια διαδικασία μέχρι το τέλος της, να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες".

Για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Μυτιλήνη, ο υπουργός τόνισε πως "η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της" και καταδίκασε τις ενέργειες της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία -όπως είπε- "λειτουργεί σε τελείως αντίθετο κλίμα, γιατί ήταν προσχεδιασμένο αυτό που έκανε".

Για τη Μόρια, σημείωσε: "Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μέσα στο hotspot. Οι συνθήκες στη Μόρια είναι δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις κακές και αυτό πρέπει και προσπαθούμε να λύσουμε".

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός είπε πως: "Καταργείται η προηγούμενη απόφαση, γιατί δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, από το Σάββατο που μας πέρασε υπάρχει μία απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, η οποία είναι επαρκώς αιτιολογημένη".