Επιχειρήσεις

Βιομήχανοι εναντίον κυβέρνησης για κονδύλια 2 δισ. ευρώ


Για ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε πρόγραμμα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση «πρεσάρει» την κυβέρνηση ο ΣΕΒ

Περίοδο ψυχρότητας στη σχέση της με την κυβέρνηση διανύει η ηγεσία του ΣΕΒ, καθώς διεκδικεί ένα «πακέτο» χρηματοδοτήσεων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και το πέρασμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά ως τώρα δεν έχει καταφέρει να βρει ευήκοα ώτα στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι παραπέμπει το θέμα σε μια νέα… λέσχη συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται σαν «ιερό δισκοπότηρο» και έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να προωθηθεί, στην πρόσφατη (16 Δεκεμβρίου) ειδική εκδήλωση, με θέμα «Βιομηχανία 4.0», όπου μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλείσιμο της ημερίδας.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πάρει πολύ στα σοβαρά τις προτεραιότητες του ΣΕΒ, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη βιομηχανική εκδήλωση. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να παρουσιάσει εκ νέου τις γνωστές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, ενώ, όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θόδωρο Φέσσα, να αναλάβει πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έδωσε την απάντηση ότι θα συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, για να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα.

Η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε το ακροατήριο, ενώ ο Θ. Φέσσας τη σχολίασε με αρνητικό τρόπο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα από ανάλογες πρωτοβουλίες που έλαβαν κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ θα συνεχίσει το «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση και τη νέα χρονιά για το θέμα της χρηματοδότησης του σχεδίου για τη μετάβαση της βιομηχανίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εκτιμώντας ότι και η κυβέρνηση τελικά θα επανεξετάσει τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και θα προχωρήσει στις ανακατονομές κονδυλίων που κρίνονται απαραίτητες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, καθώς είναι πλέον σαφές ότι αρκετά από τα προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο δεν «τραβάνε».

Σύμφωνα με την ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΣΕΒ, το πρόγραμμα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, την οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ η διάρκειά του θα μπορούσε να ορισθεί σε τέσσερα έτη.

Οι οικονομολόγοι του ΣΕΒ εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει σημαντικά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας, με μια πρόσθετη συμβολή, στη διάρκεια της 4ετίας, της τάξεως των 16 δισ. ευρώ από τη βιομηχανία, δηλαδή μια επέκταση της οικονομικής μεγέθυνσης κατά 7,7 μονάδες του ΑΕΠ, χάρη στην αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει πέντε βασικές επιδιώξεις:

  • Ισχυρή εστίαση σε επενδύσεις σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού,
  • Ενδυνάμωση καινοτομικής ικανότητας με προτεραιότητα στη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας,
  • Συμπράξεις ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης για την καθετοποίηση της παραγωγής και τη μεγέθυνση των ΜμΕ με το σύνολο της επικράτειας να εξελίσσεται σε ενιαίο βιομηχανικό χώρο,
  • Σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού,
  • Βελτίωση ρυθμιστικού περιβάλλοντος τόσο για πάγια θέματα της βιομηχανίας (πχ αδειοδότηση, κόστος ενέργειας) όσο και στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και κυβερνοασφάλειας.  

Σχετικά με την αναγκαιότητα του συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, ο ΣΕΒ τονίζει ότι οι σύνθετες ανάγκες της βιομηχανίας, η μεγάλη διασπορά δράσεων και η ανάγκη διυπουργικού συντονισμού καθιστούν αναγκαία την εθνική σύμπραξη. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και στις 19 χώρες της ΕΕ με αντίστοιχο πρόγραμμα.

Η πρόταση για το ΕΣΠΑ

Σχετικά με την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, ο ΣΕΒ έχει τονίσει ότι, ειδικά για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, δεδομένου ότι περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν προς ΜμΕ εντός της ερχόμενης τριετίας. Ενδεικτικά, από το ΕΠΑΝΕΚ σχεδιάζεται να διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ, από το ΕΠΑΝΑΔ 1,2δισ. ευρώ, από το  ΠΕΠ 600 εκατ. ευρώ και σε ένα τελευταίο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου 700 εκατ. περίπου.

Η διάθεσή τους προτείνεται να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή να συντελείται είτε με εργαλεία ανακυκλούμενης χρηματοδότησης, είτε με επίτευξη συμφωνημένων δεικτών απόδοσης, είτε να αφορά μόνο στο μηχανολογικό εξοπλισμό και συστήματα που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες.

Αν και οι λιμνάζοντες πόροι του ΕΣΠΑ δεν αφορούν όλοι στη Βιομηχανία 4.0, μια στοχευμένη αξιοποίηση του 40% αυτών θα καλύψει σημαντικό τμήμα των αναγκών ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού και θα ενισχύσει σημαντικά την προσαρμογή της Ελλάδας στη νέα εποχή. Παράλληλα, το ελληνικό πρόγραμμα θα στοχεύει και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τονίζεται από τον ΣΕΒ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν βλέπει με καλό μάτι την πρωτοβουλία του ΣΕΒ, για δύο κυρίως λόγους: αφενός δεν είναι επιθυμητό να εμφανισθεί ότι οι βιομήχανοι υπαγορεύουν την πολιτική της και τη διανομή δημόσιων πόρων, αφετέρου δεν θέλει να στερηθεί την ευελιξία στην κατανομή κονδυλίων, δεσμεύοντας ένα μεγάλο μέρος τους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΣΕΒ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις