Άμυνα & Διπλωματία

Βγάζει σήμερα η Τουρκία όλο τον στόλο στο Αιγαίο


Συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς μετά το «Τσεσμέ» το οποίο μπαινοβγαίνει λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, βγαίνει σήμερα ο στόλος του πολεμικού της ναυτικού για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα".

Η άσκηση ξεκινά ουσιαστικά σήμερα (αν και τυπικά έχει ξεκινήσει από τις 25 Φεβρουαρίου) και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση συμμετέχουν 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η πολεμική αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά με δηλώσεις έχει δυναμιτίσει την κατάσταση, εστιάζοντας κυρίως στα εξοπλιστικά τη στιγμή που, υλοποιεί ένα πρόγραμμα "μαμούθ" στο πλαίσιο του οποίου την τριετία 2018-2020 έχει ήδη δώσει 15 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ η Ελλάδα μόλις το 1,8 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης