Χρηστικά

Βεσυρόπουλος: Έκπτωση φόρου στο 40% της δαπάνης για αναβάθμιση κτιρίων


"H φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ακραία εισπρακτικό και σε πολλές περιπτώσεις έναν αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε ομιλία του, στο 6th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION, που διοργανώνεται από την Palladian στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η φορολογική πολιτική πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ακραία εισπρακτικό και σε πολλές περιπτώσεις έναν αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό. Η φορολογική πολιτική όμως πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Κάτι που επιτυγχάνεται με την μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας που δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρειάζεται έναν αναπτυξιακό νόμο, όπως αυτός που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες, ο οποίος θα αποτελεί τομή γιατί θα βάζει τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εδώ και χρόνια θέτουν εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης να υπάρξει ένα ευέλικτο μοντέλο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου. Αλλά και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν», είπε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τον Ιούλιο καταγράφηκε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των οφειλών, οι οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 αυξάνονταν κατά 906 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση και το 2018 σε 762 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι «θα υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28 στο 24% για το 2019 και 20% για το 2020, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10 στο 5%, καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα  έως 10.000 ευρώ και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι 4 παιδιά. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο. Έκπτωση φόρου ίσο με το 40% της δαπάνης για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις. Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα των ειδών πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία. Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «μαζί με την ενίσχυση του προσωπικού και τις νέες ηλεκτρονικές υποδομές περνάμε σε μια άλλη εποχή. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ότι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μειώσουμε την συχνότητα αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας των φορολογουμένων στις εφορίες. Το ζητούμενο είναι να αναβαθμίσουμε θεαματικά τον δείκτη εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών. Το κράτος πρέπει να εμπιστευτεί τους πολίτες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εμπιστεύονται το κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του, για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες. Θα γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών ακίνητων».

«Η χώρα πλέον κοιτάζει μπροστά, έχει μια κυβέρνηση με πλήρη αντίληψη των δυνατοτήτων της χώρας και των προκλήσεων του μέλλοντος και κυρίως ενστερνίζεται απόλυτα την άποψη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή στόχευση», κατέληξε ο υφυπουργός.