Οικονομία

Βερύκιος: Ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες


Στο νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Πλέον, το Ταμείο καλείται μέσα από τις τελευταίες φερόμενες προς ψήφιση αλλαγές τις οποίες υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση, να προσαρμοστεί εκ νέου σε ένα ρόλο όπως αυτός επαναπροσδιορίζεται μέσα από τη διαδικασία αποεπένδυσης. Η αποεπένδυση πλέον, συμπεριλαμβάνεται στον σκοπό του ΤΧΣ, παράλληλα με τις έννοιες του δημοσίου συμφέροντος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς συστηματικά όλα αποβλέπουν στον ίδιο σκοπό, δηλαδή την ανάταξη και στήριξη σε στέρεες βάσεις της εθνικής οικονομίας σε μακροχρόνιο ορίζοντα», είπε ο κ. Βερύκιος και πρόσθεσε ότι εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, χωρίς όμως να αφαιρείται από το Ταμείο το ταυτόχρονο δικαίωμα αρνησικυρίας σε μειώσεις του ποσοστού του όταν, δικαιολογημένα μεν ανεξάρτητα δε, κρίνει ότι υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως προβλέπονται από τον νόμο του, επιβάλλουν την προσωρινή διατήρησή του.

Αναφερόμενος στην 3ετή παράταση λειτουργίας του ΤΧΣ, ο κ. Βερύκιος είπε ότι είναι ένα «εύλογο διάστημα ούτως ώστε να προγραμματιστεί ορθά η αποεπένδυση με τη βοήθεια των συμβούλων που προβλέπει και το νομοσχέδιο» και εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό να συμβεί μέσα στην τριετία, «με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς συνθήκες θα το επιτρέψουν να μπορέσει το ταμείο να επιτελέσει και αυτό το τελικό του έργο της αποεπένδυσης επιτυχώς».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα