Ως περιορισμένης αξίας χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την αξία της συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου για το ελληνικό χρέος, επισημαίνοντας πως αποτελεί «υβριδική προληπτική γραμμή διετούς διάρκειας”..
Ειδικότερα, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την βοήθεια δύο αναλύσεων από τους Προκοπάκη και Στρατόπουλο αξιολόγησε ως περιορισμένο και ανεπαρκή τον χαρακτήρα των αποφάσεων της 21ης Ιουνίου για την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δύο οικονομολόγων και τον κ. Βενιζέλο, το μαξιλάρι κεφαλαίων 24,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει η συμφωνία σαν βασικό στοιχείο για την ελάφρυνση του χρέους, δεν αποτελεί άλλο παρά μία «υβριδική προληπτική γραμμή διετούς διάρκειας”.
Η τελική ελάφρυνση του χρέους με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσίασε ο κ. Γιώργος Προκοπάκης κινείται (σε παρούσα αξία) από 9,5 δισ. ευρώ μέχρι και 20,9 δισ. ευρώ, ανάλογα με το επιτόκιο με το οποίο γίνονται οι σχετικοί υπολογισμοί. Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν εξασφαλίζουν την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Ο κ. Γ. Στρατόπουλος έκανε την σύγκριση της ελάφρυνσης με εκείνη των 90 δισ. ευρω που έχει επιτευχθεί το 2012 με το PSI και επισήμανε την ανεπάρκεια της τρέχουσας παρέμβασης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η 10ετής επιμήκυνση στο δάνειο του EFSF ουσιαστικά ισοδυναμεί με μόλις τρία έτη επιμήκυνση στο σύνολο του χρέους, για να καταλήξει πως η επιμήκυνση που επιτεύχθηκε, ουσιαστικά αποκαθιστά και αναπληρώνει την εν μέρη χμα΄νεη τριετία 2015 – 2017.
Όσον αφορά δε την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους (DSA) του ESM, επισημάνθηκε ότι χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας, επειδή οι παραδοχές στις οποίες στηρίζεται (μέση ανάπτυξη 1%), έστω και κατ’ ελάχιστο να υποχωρήσουν, ανατρέπουν τις συνολικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι αν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποχωρήσουν κατά δύο δέκατα, δηλαδή στο 0,8%, και τα πρωτογενή πλεονάσματα υποχωρήσουν στο 1,5% αντί για 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, τότε ανατρέπεται η βιωσιμότητα του χρέους και αυτό εκτινάσσεται αντί να μειωθεί, στο 234,8% του ΑΕΠ το 2060.
Αξιοσημείωτα ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος στην διάρκεια της παρουσίας για το αν υπάρχουν περιθώρια για την επόμενη κυβέρνηση να αναδιαπραγματευτεί την συμφωνία αυτή. Ο ίδιος απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα υποστήριξε ότι οι βασικές αρχές της συμφωνίας δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει, όπως είπε, είναι να αλλάξουν κρίσιμα σημεία της μόνο αν παρουσιασθεί στους δανειστές ένα νέο πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο «επόμενος” στην κυβέρνηση και αναδιατάξει για παράδειγμα την κατεύθυνση των πόρων που έχουν προβλεφθεί στα αντίμετρα. Σε διαφορετική περίπτωση η αναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνο σε συνθήκες νέας δημοσιονομικής κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας.