Τουρισμός

Βελτίωση δεικτών ελληνικού τουρισμού, προοπτικές ισχυρής ζήτησης


Στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανακοινώθηκε η είσοδος της εταιρείας Dolce

Βελτίωση δείχνουν οι ο Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ.

Στις εξελίξεις του διεθνούς τουρισμού η  Airbnb ανακοίνωσε τρεις κινήσεις στρατηγικού αναπροσανατολισμού προς πιο παραδοσιακές μορφές καταλυμάτων και κεντρικά ελεγχόμενα projects ενώ, εγκρίθηκε από την ΕΕ η εξαγορά από την easyJet, έναντι € 40 εκ., 25 αεροσκαφών, slots και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin. με την easyJet να αποκτά βάση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου Τέγκελ (TXL)

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε μεικτή εικόνα τον Νοέμβριο, ενώ οι διεθνείς οδικές αφίξεις παρουσίασαν κάμψη 7%

Η εικόνα στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρα και τον ΔΑΑ

Μεικτή η εικόνα για τον Νοέμβριο αλλά θετική από την αρχή του έτους:

- στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Νοέμβριο αύξηση των διεθνών αφίξεων +6,2% (+8,6% από την αρχή του έτους) η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +7,3% και στην Αθήνα στο+5,8%, ενώ από την αρχή του έτους στο +9,6% και στο +5,8% αντίστοιχα. Επίσης, εκτός από την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις στα Περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με την Αθήνα, παρατηρείται καιάμβλυνση της εποχικότητας αφού οι αυξήσεις κατά τους μήνες Απρίλιο (+28,7%), Μάιο (+6,6%), Ιούνιο (+10,9%), Σεπτέμβριο (+8,6%), Οκτώβριο (+15,2%) και Νοέμβριο (+6,2%), ήταν (σημαντικά) υψηλότερες από τους μήνες αιχμής Ιούλιο (+5,7%) και Αύγουστο (+5,9%).

- οι διεθνείς οδικές αφίξεις τον Νοέμβριο παρουσίασαν κάμψη -7,0%˙ παραμένει όμως υψηλή η αύξησή τους (+7,6%) από την αρχή του έτους. Η μείωση των οδικών αφίξεων τον Νοέμβριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των αεροπορικών, εκτιμάται ότι -όπως και τον Οκτώβριο- μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ΜΚΔ.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Οκτώβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +8,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (+10,1% στο 10μηνο), και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,2% (+10,6% στο 10μηνο). Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ΜΚΔ τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε αύξηση και από την αρχή του έτους.

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας

Βελτίωση δείχνει ο ΔΚΕ στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι -σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό

Από 1ης Ιανουαρίου 2018 εντάχθηκαν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ όλα τα νησιά του Αιγαίου και δεν θα έχουν πλέον μειωμένους συντελεστές. Εξαίρεση αποτελούν 5 νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) που έχουν δεχτεί σημαντικές προσφυγικές ροές˙ για τα νησιά αυτά παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές έως τις 30/06/18.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανακοινώθηκε η είσοδος της εταιρείας Dolce που εξειδικεύεται στην διαχείριση ξενοδοχείων με στόχευση στην αγορά συνεδρίων.

Εξελίξεις στον τουρισμό διεθνώς

Η Airbnb ανακοίνωσε τρεις κινήσεις στρατηγικού αναπροσανατολισμού προς πιο παραδοσιακές μορφές καταλυμάτων και κεντρικά ελεγχόμενα projects: 1) την εξαγορά από την Wyndham, έναντι $ 1 δισ., του χαρτοφυλακίου ενοικίασης πολυτελών κατοικιών της τελευταίας, 2) τη συμφωνία της με τον developer Brookfield Property Partners που θα επενδύσει $ 200 εκ. στους επόμενους 18 μήνες για την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών.

Η διαχείριση των συγκροτημάτων θα γίνεται από την εταιρεία Niido στη βάση του home-sharing, δηλαδή οι κατοικίες θα διατίθενται με μακροπρόθεσμα leases και οι μακροπρόθεσμοι ενοικιαστές θα έχουν το δικαίωμα υπεκμίσθωσης έως 180 ημέρες ετησίως, και 3) τη συμφωνία της με τις οργανώσεις Bed & Breakfast των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ThinkReservations για συγχρονισμό των συστημάτων πωλήσεων.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο η Airbnb είχε ανακοινώσει πως ήδη προωθούσε περισσότερα από 15.000 boutique ξενοδοχεία.

Συνεχίζεται η αναδιάταξη του χάρτη αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη μετά την πτώχευση της Air Berlin το καλοκαίρι. Αφενός εγκρίθηκε από την ΕΕ η εξαγορά από την easyJet, έναντι € 40 εκ., 25 αεροσκαφών, slots και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin. Με την κίνηση αυτή, η easJet αποκτά βάση στο Τέγκελ του Βερολίνου (TXL). Αφετέρου, μετά την απαγόρευση που επέβαλε η ΕΕ, για λόγους ανταγωνισμού, στην Lufthansa να προβεί στην εξαγορά αυστριακής θυγατρικής της Air Berlin, την Niki, ανακοινώθηκε η πτώχευση και της τελευταίας.

Σημειώνεται ότι η easyJet ήδη έχει ξεκινήσει να δρομολογεί κινήσεις για να μπορέσει στηρίξει την ανάπτυξη της και την ζήτηση των καταναλωτών με σύναψη νέων συνεργασιών.

Μεταξύ αυτών και η συνεργασία της με την Zurich Insurance για την οποία έγραψε χτες το Sofokleousin.gr "Στους όρους συμφωνίας easyJet-Zurich" Insurance …η Ελλάδα"

Η μακροοικονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας

Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ 3ου 3μήνου (+1,3%) και παράλληλα έγινε αναθεώρηση στα στοιχεία 1ου 6μήνου: από +0,64% η προηγούμενη εκτίμηση σε +1,14% η νέα. Έτσι, η εκτιμώμενη από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση του ΑΕΠ για το 9μηνο ανέρχεται σε 1,2%, και η πρόβλεψή μας για το σύνολο του 2017 σε 1,7%.

Παραμένει όμως δυσεξήγητη η μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζεται μεταξύ της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 9μηνο (+8,0%) και της μικρής αύξησης (+0,2%) της εγχώριας τελικής
ζήτησης (= κατανάλωση + επενδύσεις, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Η ίδια αναντιστοιχία παρουσιάζεται και μεταξύ του χαμηλού ρυθμού μεταβολής της εγχώριας τελικής ζήτησης σε σχέση με τις μεταβολές άλλων βασικών δεικτών.

Σημαντικές εξελίξεις αποτέλεσαν και η ολοκλήρωση της 3ης Αξιολόγησης, και της ανταλλαγής (swap) Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων ύψους € 25,5 δισ. Και οι δυο αυτές εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2015Δεκεμβρίου 2017, μετά την εκτροπή της οικονομικής πολιτικής της χώρας στο 1ο 7μηνο 2015. Τέλος ο Τακτικός Προϋπολογισμός εκτελείται με υπέρβαση εσόδων και εξοικονόμηση δαπανών σε σχέση με τους στόχους. Ενδέχεται συνεπώς το Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) ως % του ΑΕΠ να υπερβεί τον στόχο του 2,44%.

Ελενα Ερμείδου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις