Οικονομία

Βελόπουλος: Να εκπονηθεί σχέδιο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα


Στην ανάγκη της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την εφαρμοζόμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα. 

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βελόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόβλεψη για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. «Έχουμε 6.000 αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βαριά βιομηχανία της χώρας στον φαρμακευτικό ή ιατρικό τομέα και ταυτόχρονα έχουμε τους Αλβανούς που μπαίνουν κρυφά στον Γράμμο και μαζεύουν αυτό το φαρμακευτικό βότανο που έχουμε, που στοιχίζει 50.000 ευρώ το κιλό και εμείς δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Πείτε μου σας παρακαλώ, πόσο κοστίζει η κάνναβη που θα πρέπει ξαφνικά να την κάνουμε σημαία;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνεχίζοντας, έθεσε το θέμα των αλιευτικών ζωνών. «Έχετε ορίσει αλιευτικές ζώνες; Τελειώνει η προθεσμία που μας έχουν δώσει έως τον Μάρτιο του 2021 και εμείς δεν έχουμε κάνει ακόμα τίποτα. Και οι Έλληνες αλιείς είναι υπό ομηρία και δέχονται τις οχλήσεις των Τούρκων και των Αιγύπτιων ψαράδων που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. Και όλο αυτό γίνεται γιατί είστε φοβικοί απέναντι στην Τουρκία. Και έτσι θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε. Έρχονται οι Τούρκοι ψαράδες στα ελληνικά ύδατα, ψαρεύουν, πάνε τα ψάρια στην Αττάλεια και μετά τα πουλούν στην χώρα μας ως εξαγωγή. Και πείτε μου, γιατί να μην επιβληθούν δασμοί στα τουρκικά προϊόντα, αφού η Τουρκία μας προκαλεί συνεχώς; Το κάνει η Τουρκία. Και εμείς αφήνουμε τα προϊόντα να περνούν transit έτσι. Για να μην αναφερθώ και στις βιτζότρατες με τις οποίες έχουν ρημάξει το βυθό στο Αιγαίο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε:

«Προχωρήσατε σε ρητή κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων; Τι κάνατε ένα χρόνο τώρα για την ονομασία προελεύσεως προϊόντων; Κάνατε κάτι; Γιατί εγώ ξέρω ότι χάσαμε τον χαλβά, χάσαμε την φέτα, χάσαμε το κρασί, τα χάσαμε όλα. Και τα λέω απλά γιατί θα χρειαζόμασταν 2-3 ώρες για να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Πείτε μου σε ποιο τομέα στηρίξατε τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα». Αναφερόμενος στο άρθρο 19 για τις επιδοτήσεις, είπε ότι οι αγρότες πληρώνουν τώρα γιατί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν τις επιδοτήσεις και τις μοίραζαν στους δικούς τους.

«Δεν υπήρξε ποτέ έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:«Δώσατε 150 εκατ. ευρώ μόνο για την στήριξη των αγροτών, όταν έχετε μοιράσει υπερδιπλάσια στους φίλους σας. Πού είναι η διαφήμιση των ελληνικών προϊόντων; Πού είναι η τράπεζα τροφίμων;».

«Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τον πρωτογενή τομέα χρειάζεται να εκπονηθεί σχέδιο. Γιατί αυτό δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα 60-70 ετών. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε την συζήτηση για αυτό τον τομέα σοβαρά. Όχι έτσι από το βήμα της Βουλής», είπε ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:

«Δεν νοείται χώρα, κράτος, χωρίς τράπεζα σπόρων. Και πρέπει να γίνει οργανωμένα. Έχουμε τόσα αυτοφυή βότανα στη χώρα μας. Πρέπει να κάνουμε back up».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά θέματα και επανέλαβε την κριτική του προς την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας.

«Αν θέλουν οι Τούρκοι με μία navtex θα φθάσουν μέχρι την Ακρόπολη για να πιουν τον καφέ τους; Και εμείς θα περιοριστούμε στο να κάνουμε διαβήματα διαμαρτυρίας; Έτσι θα πορευόμαστε; Επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο που δεν υπάρχει; Γιατί ο κ. Δένδιας μιλά για διεθνές δίκαιο. Και τελικά οι Τούρκοι θα έρθουν και θα τρυπήσουν στα 6 ναυτικά μίλια για να κάνουν έρευνες. Αυτό όμως είναι casus belli. Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκία κατά της χώρας μας είναι casus belli. Και η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα σύγχρονα συστήματα που έχουμε για την άμυνα τη χώρας, αλλά απουσιάζει το μυαλό για να στηρίξουμε την δική μας πολεμική βιομηχανία. Δεν γίνεται οι γείτονές μας να εξάγουν πολεμικό υλικό και εμείς να μην κατασκευάζουμε ούτε ρόδα. Κάτι κάνουμε στραβά», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Τέλος ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ και κατηγόρησε την Αριστερά ότι «τα βάζει με τον Τραμπ», ενώ «υποστηρίζει τους Antifa».

«Επειδή ο Σόρος είναι εκείνος που στηρίζει τον πόλεμο κατά του Τραμπ, να σας πω ότι δεν θα πρέπει να χαίρεστε με την ΑΝΤΙFΑ. Έχω εδώ φωτογραφίες από αφίσες της ANTIFA, όπου μιλά κατά της ελληνικής ΑΟΖ, σε άλλη αφίσα λέει "στο διάολο να πάνε οι φρεγάτες και η πατρίδα", σε άλλη λέει ότι "εμείς δεν πολεμάμε ούτε για την Κύπρο, ούτε για το Αιγαίο ούτε για την Μακεδονία" και σε άλλη πως στηρίζει ό,τι πει η Τουρκία για το Αιγαίο. Αυτή είναι η ANTIFA που στηρίζει τον Ερντογάν και που την στηρίζετε εσείς της Αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Δεν γίνεται να δέρνουμε τους Έλληνες στη Μαλακάσα, στη Χίο, τη Σάμο, αλλά όταν οι λαθρομετανάστες κλείνουν δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς να μην γίνεται τίποτα. Χρειάζεται να επιβληθούν νόμος και τάξη για τους παράνομους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ