Χρηστικά

"Βάζουν χέρι" στις θυρίδες για οφειλές σε εφορία και ταμεία


Στο άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων προχωράει το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι θυρίδες είχαν μείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων αλλά πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα πλέον θα «βάλει χέρι» και σε αυτό το τραπεζικό  προϊόν.

Όπως υπολογίζεται, στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%).

Το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το "Έθνος", ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους, η οποία και αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα στη Βουλή. Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των θυρίδων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Επισημαίνεται ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως "ανεπίδεκτης εισπράξεως". Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.

Στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις για:

  • Το άνοιγμα χωρίς προειδοποίηση των τραπεζικών θυρίδων και η δέσμευση του περιεχομένου τους για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία. Έτσι θα δεσμεύονται, μετρητά και τιμαλφή.
  • Η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα τα ποσοστά είναι στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Προβλέπεται να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.
  • Τη μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική- χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί σε 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

 

Διαβάστε επίσης