Μικρό «καλάθι» παροχών και αντιστοίχων υποσχέσεων-οικονομικών ελαφρύνσεων θα κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και θα μιλήσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες, να αφήσει κατά μέρους την πάσης φύσεως παροχολογία και να επικεντρωθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, που δείχνουν σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη. Παράλληλα κεντρικός άξονας στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα αποτελέσει και η κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί εκλογών.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να βάλει τέλος στην εκλογολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο και εκτιμά ότι η ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκατασταθεί η «αλήθεια». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της, ενώ προτίθεται να αφήσει αιχμές κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι συντηρεί τα σενάρια των εκλογών, προκειμένου να αποσυντονίσει το κυβερνητικό έργο.
Στις συσκέψεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο Μαξίμου, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές των κυβερνητικών στελεχών, κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει «πακέτο» παροχών και υποσχέσεων στην πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ. Το μομέντουμ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δεν ευνοεί τέτοιους είδους τοποθετήσεις, από την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει ενώπιό της ένα «σκληρό» αγώνα, που αφορά αρχικά την διευθέτηση των προαπαιτουμένων για την δεύτερη υποδόση των 2,8 δις.ευρώ και κυρίως την δεύτερη αξιολόγηση.
Σε μια τέτοια ιδιάζουσα συγκυρία, το Μαξίμου αποφάσισε να αποφύγει την παροχολογία και να επιλέξει μια μετριοπαθή και συνάμα ρεαλιστική στάση, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα τα τρέχοντα προβλήματα και την επίλυσή τους.
Γι’ αυτό άλλωστε και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες και υπουργούς, μετά τις συσκέψεις στο Μαξίμου, είναι να «τρέξουν» και να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης. Με οριστικά διευθετημένο το θέμα των προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ρίξει από τον Σεπτέμβριο όλο το βάρος και την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα άλλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα πλεονάσματα.