Οικονομία

Βαθύ «κούρεμα» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα προτείνουν οι τράπεζες από 1η Νοεμβρίου


Τι περιλαμβάνουν οι λύσεις για όλους είτε είναι στον ν. Κατσέλη είτε όχι, και πως θα αποκλειστούν, οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες

Αυστηρό «κούρεμα» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων θα προτείνουν σύντομα οι τράπεζες στα νοικοκυριά.

Με συντονισμένες κινήσεις και υπό το βάρος των πιέσεων για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων, όλες οι τράπεζες θα καλέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες από την 1η Νοεμβρίου, να αποδεχτούν λύσεις για τα δάνειά τους οι οποίες, όπως υπόσχονται αρμόδιες πηγές, θα είναι ελκυστικές και βιώσιμες.

Έχοντας λυμένα τα χέρια τους, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους δανειολήπτες που μπήκαν ή προτίθενται να μπουν στον ν. Κατσέλη, τα πιστωτικά ιδρύματα θα τους καλέσουν και θα τους υποβάλουν προτάσεις σε συνδυασμό με τα εισοδήματά τους.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν «κούρεμα» της οφειλής, ώστε να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων δόσεων, στα όρια που αντέχει το νοικοκυριό. Όμως θα υπάρχει και ασφαλιστική δικλείδα. Το κούρεμα της οφειλής θα δίδεται για όσο διάστημα ο δανειολήπτης είναι συνεπής και σε διαφορετική περίπτωση θα αναβιώνει το σύνολο της οφειλής.

Παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ, από το οποίο έχουν αποπληρωθεί 50.000 ευρώ και απομένουν 100.000 ευρώ, αλλά ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το αποπληρώνει. Η τράπεζα μπορεί να προτείνει ένα «κούρεμα» ύψους 40.000 ευρώ και να επανυπολογιστούν οι δόσεις για το ποσό των 60.000 ευρώ και σε μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.

Το ποσό των 40.000 ευρώ, δεν διαγράφεται, αλλά «παγώνει». Ο δανειολήπτης αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις για το ποσό των 60.000 ευρώ, και όταν ολοκληρώσει την αποπληρωμή του, τότε διαγράφεται και το ποσό των 40.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη μέθοδο «Split and Freeze» που σημαίνει σε απλά λόγια ότι το εναπομείναν υπόλοιπο του δανείου που είτε δεν εξυπηρετείται, είτε εξυπηρετείται με δυσκολία, θα χωρίζεται σε δύο σχεδόν ίσα μέρη. Ο δανειολήπτης θα αναλάβει την υποχρέωση να αποπληρώνει το πρώτο μέρος ενώ το άλλο τμήμα θα παραμένει «παγωμένο».

Για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο ν. Κατσέλη ή σε άλλο καθεστώς προστασίας (ν. Σταθάκη, ν. Δένδια κ.λπ), θα προταθούν οι ίδιοι και καλύτεροι όροι, από αυτούς που απολαμβάνουν ευρισκόμενοι στις ρυθμίσεις.

Επίσης θα προταθούν λύσεις σε όσους βρίσκονται στον προθάλαμο ή στη διαδικασία ένταξης σε προστατευτικό πλαίσιο, ώστε να αποτραπούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και να «ξεκοκκινίσουν» τα δάνεια.

Ακόμη, συμφέρουσες προτάσεις θα προταθούν και σε όσους δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο ή δεν έχουν κινήσει διαδικασίες ένταξης, αλλά και δεν εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους λόγω οικονομικής ανέχειας.

Από τις ελκυστικές προτάσεις των τραπεζών θα αποκλειστούν, οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες.

Καταναλωτικά

Σε ότι αφορά στα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια, η νέα τακτική των τραπεζών προβλέπει γενναία «κουρέματα». Με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα πακέτα δανείων πωλούνται σε funds αντί «πινακίου φακής», υπάρχουν τα περιθώρια να προσφέρουν καλύτερες επιλογές στα νοικοκυριά.

Προχθές, η Eurobank πούλησε ένα πακέτο καταναλωτικών δανείων, στο 6% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή ένα δάνειο 10.000 ευρώ, πωλήθηκε μόλις 600 ευρώ!

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι μια καλύτερη πρόταση για «κούρεμα» της οφειλής κατά  60%, 70% ή και 80%, θα ήταν πιο συμφέρουσα εξέλιξη και για την τράπεζα και για τον δανειολήπτη.

Η νέα τακτική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πρόκειται για συντονισμένη κίνηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Αττικής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα