Αγορές

Απώλειες πάνω από 1.7% στις αγορές της Ευρώπης


Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τη χθεσινή αναταραχή ενώ περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκαν σήμερα υπέρ μίας ακόμη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον Οκτώβριο καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο - ρεκόρ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ατο 10% έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9% και εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε και λόγω της εκπνοής της ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΕ κόστους 9 ευρώ/μήνα και της έκπτωσης στα καύσιμα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται προς το 10%. Το επιχείρημα για μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μ.β.) τον Οκτώβριο ενισχύεται από τα σημερινά στοιχεία σε περιοχές της Γερμανίας που έδειξαν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να φθάσει σε διψήφιο ποσοστό. «Η προτίμησή μου θα ήταν 75 μονάδες βάσης», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Βίλνιους. «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιλογές, αλλά η αύξηση κατά 50 μ.β. είναι το ελάχιστο», πρόσθεσε. Ο Λιθουανός διοικητής δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις το συντομότερο δυνατό για τη μείωση του ισολογισμού της, άποψη που υποστήριξε και ο Εσθονός ομόλογός του Madis Müller στην ίδια εκδήλωση. Η μείωση του ισολογισμού θα μπορούσε να γίνει με τη μη επανεπένδυση των ποσών από τις λήξεις κάποιων ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της, με αξία πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο και ο Ισπανός ομόλογός του, Pablo Hernandez de Cos, ήταν αντίθετοι στην ιδέα αυτή, φοβούμενοι ότι θα αποσταθεροποιούσε την αγορά ομολόγων.

«Η ποσοτική σύσφιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο ντε Κος σε ομιλία του στο Μπιλμπάο. «Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξομάλυνσης της πολιτικής σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτήν». Ο ντε Κος είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι το τελικό ύψος που θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμένουν τώρα οι αγορές.«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η διάμεση τιμή του τελικού επιτοκίου σε όλα τα μοντέλα είναι στο 2,25%- 2,50%», πρόσθεσε. Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα αυξηθούν σε περίπου 3% την επόμενη άνοιξη. Ο ντε Κος είπε επίσης ότι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της νωρίτερα από ό, τι αναμένουν τώρα οι αγορές, αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο επιτόκιο.

Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων εντείνεται παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε σήμερα υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο. Αν και η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης απέχει σχεδόν ένα μήνα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Υποβαθμίζουν εκ νέου την ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία τέσσερα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας τα οποία προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη «δραστική» αύξηση του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ινστιτούτα ανέφεραν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,4%, και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, ενώ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2024. Αναφορικά με τον πληθωρισμό ινστιτούτα προβλέπουν ότι θα αυξηθεί στο 8,8% το επόμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερο από το φετινό επίπεδο του 8,4% και θα μειωθεί στο 2,2% το 2024.

Αν και δεν αναμένουν ότι η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο, τα ινστιτούτα δήλωσαν ότι η κατάσταση εφοδιασμού «παραμένει εξαιρετικά σφιχτή», με τις τιμές του φυσικού αερίου πιθανόν να παραμείνουν «πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση». «Αυτό θα σημαίνει μόνιμη απώλεια ευημερίας για τη Γερμανία», πρόσθεσαν. Η πρόβλεψη έγινε από το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο, το Ινστιτούτο Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Halle και το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz. Οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν ριζική αναθεώρηση των εαρινών εκτιμήσεων προβλέψεων των ινστιτούτων που προέβλεπαν ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,1% το 2023. «Αυτή η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως την έκταση της ενεργειακής κρίσης», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι η οικονομική παραγωγή το 2022 και το 2023 θα είναι 160 δισ. ευρώ χαμηλότερη από την αναμενόμενη την άνοιξη.

Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ανέστειλε την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων την επόμενη εβδομάδα και να αρχίσει προσωρινά να αγοράζει. Ωστόσο συνεχίζουν να οξύνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Υποχώρησε σε μονοψήφιο αριθμό ο πληθωρισμός στην Ισπανία στο Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 9% σε ετήσια βάση επιβραδύνοντας σημαντικά από 10,5% του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE). Χαμηλότερα κινήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, και οποίος υποχώρησε ελαφρώς στο 6,2% σε ετήσια βάση από το 6,4% τον Αύγουστο δείχνοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις διατηρούνται. Σε εναρμονισμένο επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας μειώθηκε στο 9,3%, από το 10,5% του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν επίσης ότι θα κινηθεί στο 10,1%.

Μικρότερος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις έπεσαν κατά 16.000 στις 193.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν αύξηση στις 215.000. O μέσος όρος των αιτήσεων ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις 207.000. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μειώθηκε στο 1,35 εκατομμύριο.

Η H&M ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα προ φόρων κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 382.42 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.80%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,279.55 μονάδες, με πτώση 1.67%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,881.43 μονάδες, πέφτοντας 1.77%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 11,976.46 μονάδες, με βουτιά 1.7%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,676.87 μονάδες, διολίσθησε 1.53%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,357 μονάδες, με απώλειες 2.38%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,301.47 μονάδες, χάνοντας 1.89%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα