Χρηστικά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν αυτήν την εβδομάδα οι φορολογούμενοι


Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016 υποχρεούνται να πληρώσουν μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια φοραλογούμενοι. Ειδικότερα θα πρέπει να καταβάλουν 1,8 δισ. ευρώ μόνο για τους δύο φόρους, από τα συνολικά 4,34 δισ. ευρώ προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο.

Η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 2,3 εκατομμύρια υπολογίζονται τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν φόρο εισοδήματος, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προφανώς είναι υπόχρεα και καταβολής ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι 1.039.540 ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους έως 50 ευρώ.

Το συνολικό ποσό οφειλής τους από ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 21,229 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες μεγάλης εισπραξιμότητας κατά τον πρώτο μήνα πληρωμής της δόσης, τουλάχιστον από τους μικροϊδιοκτήτες. Ενδεικτικά οι ταυτότητες οφειλής για 564.195 ιδιοκτήτες αφορούν ΕΝΦΙΑ έως 19,99 ευρώ σε μία δόση.

Οι πέντε μηνιαίες δόσεις αφορούν 5.323.649 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επωμίζονται άθροισμα ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου 3,258 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου συνολικά απαιτεί 642 εκατ. ευρώ ή το ένα έβδομο των προβλεπόμενων μηνιαίων τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού. Το ένα τέταρτο των μηνιαίων εσόδων είναι, από την άλλη πλευρά, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η εκκαθάριση έχει βγάλει χρεωστικό σημείωμα για 2.313.737 φορολογουμένους, οι οποίοι συνολικά -σε τρεις διμηνιαίες δόσεις- καλούνται να πληρώσουν 3,764 δισ. ευρώ.

Το φθινόπωρο γενικότερα πέφτουν μαζεμένοι πολλοί φόροι, ενώ ειδικά φέτος από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο) και στο ντίζελ των αγροτών (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο).

Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανάρτηση στο TAXISnet και των νέων τελών κυκλοφορίας για το 2017 τα οποία αφορούν πάνω από 5.000.000 κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων.

Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει και τρίτο «κύμα» φόρων που θα εκδηλωθεί από τον νέο χρόνο και στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 μέσω των νέων αυξήσεων σε καύσιμα, τσιγάρα, λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, ακόμη και στον καφέ.