Άμυνα & Διπλωματία

Βαρβιτσιώτης: Το μόνο που συζητάμε με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών


Στις επικείμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», στην οποία υπογράμμισε ότι το μόνο που συζητά η Ελλάδα είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι το κλίμα που μας οδήγησε στις διερευνητικές να είναι ένα κλίμα που θα διατηρηθεί, να μην υπάρχει δηλαδή από την πλευρά της Τουρκίας μία διαρκής απειλή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας των ελληνοτουρκικών επαφών πέραν του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, απέκλεισε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, τονίζοντας: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. To μόνο που συζητάμε με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών».

Σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει «εκστρατεία γοητείας».

Κι αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της έκθεσης που θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή και τον κ. Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, τη στιγμή, όπως είπε, που υπάρχουν αρνητικοί δείκτες για την Τουρκία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της καλής γειτονίας, της ελεύθερης οικονομίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια ενημερωσης των διπλαματικών συντακτών διευκρίνισεγια τον 61ο γύρο, ότι οι διερευνητικές δεν αποτελούν διαπραγμάτευση, είναι επαφές, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν τηρούνται πρακτικά και δε συμμετέχει τρίτος, εκτός των εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας. Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα για μελλοντική διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά να έχει ως θέμα συζήτησης την ΑΟΖ και την υφαλοκρυπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης