Το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει "ναι" στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, «για τον ίδιο λόγο που κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν δικαιούται να έχει αντίρρηση, στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που ανέβηκε, νωρίτερα σήμερα στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Όπως όμως υπογράμμισε, «δεν παύει αυτή η συζήτηση να είναι εκτός βασικού θέματος, που είναι το Αιγαίο».
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ενόψει των οποίων, σημειώνεται «ύφεση στις εντάσεις εκ μέρους της Άγκυρας» και «αυτό δεν είναι κακό». Αλλά όπως τόνισε, «αυτό που είναι κακό, είναι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα, λέγοντας: «Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και, στο βάθος, και του κ. Μπαϊντεν». Όπως τόνισε, το ΜέΡΑ25 δεν έχει θέμα με οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση μπορεί να αποφέρει μείωση των εντάσεων, αποκλιμάκωση των κινδύνων και μια αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμφωνία. «Απλά οι διμερείς αυτές συνομιλίες με την Άγκυρα, σε αυτή τουλάχιστον τη συγκυρία, είναι αδύνατο να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να αυξήσουν τις εντάσεις», προέβλεψε ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι η Τουρκία, στις διμερείς διαπραγματεύσεις, θα καταθέσει μια σειρά από ζητήματα που θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση «είτε να ενδώσει, με τρόπο που ούτε η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα αποδεχθεί», «είτε θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων».
Στο κλίμα αυτό, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 να επιδιώξει η Αθήνα τη σύγκληση περιφερειακής συνδιάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, με στόχο την καταγραφή των διαφωνιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. «Εφόσον καταγραφούν οι διαφωνίες στο πλαίσιο των διμερών διευθετήσεων, θα υπάρχει στο βάθος η δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, για την συνεκδίκαση των κατά ζεύγη διαφορών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είτε θα γίνει αποδεκτή και από την Τουρκία και άρα θα αποκλιμακωθεί η ένταση, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων, η Τουρκία θα πει όχι και συνεπώς η Ελλάδα θα έχει κερδίσει πόντους στην σκακιέρα της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ως προς το κλίμα των διερευνητικών επαφών, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «το ΜέΡΑ25 λέει όχι στην ενδοτικότητα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διμερών διαπραγματεύσεων». «Λέει όχι και στο "ναι σε όλα" στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον διότι, δια μέσω αυτών, θα προωθηθεί μια ατζέντα που ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα μπορεί να σηκώσει», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας επίσης ότι το κόμμα του λέει όχι και στις εθνικιστικές κραυγές που η ιστορία έχει αποδείξει ότι «είναι το προοίμιο για την ενδοτικότητα».
Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσδιορίσει σήμερα κιόλας, μονομερώς και επί χαρτών, ποιες είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της Ελλάδας και ότι θα πρέπει η χώρα να δηλώσει τι θεωρεί "casus belli". «Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να είμαστε μαξιμαλιστές. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή κι εμείς να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές. Αν δεν έχεις κόκκινες γραμμές δεν διαπραγματεύεσαι. Γίνεσαι επαίτης», είπε και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 θα υπερψηφίσει τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.