Πολιτική

Βαρουφάκης: Οι συλλογικές συμβάσεις είναι προαπαιτούμενο για να οδηγήσει σε μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος


«Δεν χρειάζονται κυβερνητικά μέτρα αυτή τη στιγμή πέραν του να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στο χώρο του  , γιατί καλά οργανωμένοι εργαζόμενοι με συλλογικές συμβάσεις αυτή τη στιγμή θα ήταν η βάση πάνω στην οποία θα γινόταν μία συγκρότηση του τουριστικού αγαθού».

Σε αυτή την τοποθέτηση προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης από το Ρέθυμνο, ο οποίος συναντήθηκε στο Εργατικό Κέντρο του Νομού με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου και συζήτησε μαζί τους προβλήματα που τους απασχολούν και θέματα γύρω από τις εργασιακές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα το φαινόμενο που ξεκίνησε από την Αμερική, της λεγόμενης μεγάλης παραίτησης.

«Εργαζόμενοι που μετά την πανδημία, βρίσκονται μπροστά σε ένα φάσμα τραγικών συνθηκών διαβίωσης εργασίας, συνθήκες γαλέρας. Παράλληλα υπάρχει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση, τα αεροδρόμια είναι φίσκα στους ξένους τουρίστες, αλλά έχεις και τις πληθωριστικές τάσεις οι οποίες περικόπτουν τα ποσοστά κέρδους των εργοδοτών, αλλά έχεις και εργοδότες οι οποίοι προσπαθούν να ρεφάρουν εις βάρος της μισθωτής εργασίας».

Όπως επισήμανε ο γ.γ του Μέρα 25, «…αυτό που λέγαμε κάποτε η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας ο τουρισμός, εξελίχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας στο μεγάλο βαρίδι που μας τράβηξε όλους προς τα κάτω, τις κοινωνίες ιδίως της Κρήτης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, των άλλων τουριστικών περιοχών και σήμερα γίνεται το ανάποδο. Αντί να αποτελούν εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την μεγέθυνση των τοπικών κοινωνιών. Η πολύ μεγάλη προσέλευση τουριστών φέρνει πολύ μεγάλα προβλήματα, αντί να λύνει προβλήματα. Έχει να κάνει με τη δόμηση της αγοράς εργασίας, το γεγονός ότι δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις αποδεικνύει τι; Ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι μια πολυτέλεια που έχει μια χώρα όταν έχει να δίνει στους εργαζόμενους, είναι προαπαιτούμενο για να μπορεί η όποια προσέλευση τουριστών να οδηγήσει σε μεγέθυνση και σε ανάπτυξη».

Επέμεινε ο κ. Βαρουφάκης ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι σοβαρές συλλογικές συμβάσεις γιατί: «Μόνο μέσα από αυτές μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αλαλούμ, έχουμε μία άναρχη υποτιθέμενη ανάπτυξη του τουρισμού που είναι εντελώς άρπα κόλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ένα τουριστικό προϊόν».

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ρέθυμνο συναντήθηκε και επικοινώνησε με τοπικούς παραγωγούς στο πλαίσιο της Έκθεσης Κρητικής Διατροφής, η οποία πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για την πρόταση του κόμματος του σχετικά με την ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα οι λογαριασμοί του οποίου έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα Ελληνικά νοικοκυριά.

«Εμείς έχουμε στηλιτεύσει στη Βουλή το γεγονός ότι, θα μπορούσε από αύριο να μειωθεί κατά 56% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς καν να χάνουν οι παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό όμως δεν γίνεται διότι τέσσερις ολιγάρχες λεηλατούν τους Έλληνες πολίτες και το λέω αυτό διότι υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ ή στις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ ή στα φωτοβολταϊκά υπάρχει ελάχιστο κόστος διότι κάθε κιλοβατώρα που βγαίνει από υδροηλεκτρικά έργα, γεννήτριες και ηλιακή ενέργεια οι πολίτες την πληρώνουν σαν να έχει παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο. Αυτή η διαφορά μπαίνει στην τσέπη των συγκεκριμένων που ανέφερα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειάζεται πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής και τρόπου παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτή είναι πρόταση δική μας και θα ήταν πολύ μεγάλη βοήθεια για τους πολίτες, παραγωγούς προϊόντων, για τα νοικοκυριά να υπάρχει μία μείωση 56% χωρίς ζημιά στους παραγωγούς ρεύματος, απλά δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια».

Όπως ανέφερε ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη αντιμετωπίζει το φάσμα της δύναμης των σούπερ μάρκετ. Εξήγησε λέγοντας πως: «Τα σούπερ μάρκετ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν αυξήσει τις τιμές των βασικών εδώ κατά 40%. Οι παραγωγοί όμως έχουν αυξήσει την τιμή του παραγόμενου προϊόντος γύρω στο 8% … Εδώ χρειάζεται μία επιτροπή ανταγωνισμού η οποία να τους βάλει μέσα. Μιλάω με οξεία γλώσσα διότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και των καρτέλ των σούπερ μάρκετ απέναντι στον πρωτογενή τομέα που πιστεύω ότι δεν έχουμε δικαίωμα να μη μιλάμε με έντονες εκφράσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο του κ. Δραγασάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών για το δημοψήφισμα απάντησε: «Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Δραγασάκη για τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο παρουσίασε εκείνο το παλλαϊκό αίτημα για ΟΧΙ στην Τρόικα ως ένα παλλαϊκό αίτημα για το 3ο μνημόνιο… Η αλήθεια είναι ότι το Δημοψήφισμα αυτό ήταν μία μεγαλειώδης στιγμή. Ο ελληνικός λαός έδειξε την ωριμότητά του και το γεγονός ότι κατάλαβε μέσα στο πετσί του εκείνη τη στιγμή ότι το διακύβευμα ήταν η βιωσιμότητα της χώρας. Ψήφισε 62% ΝΑΙ στη βιωσιμότητα της χώρας η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ΝΑΙ στο 3ο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ ανετράπη ο λαός. Είχαμε μία πλήρη ανατροπή του λαού από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη. Δεν παύει να είναι κορυφαία στιγμή για τα δημοκρατικά δεδομένα της χώρας ότι ο λαός είπε εκείνο το ΟΧΙ και γι' αυτό το γιορτάζουμε. Είναι μία καλή αρχή, μία καλή αρχή για να γκρεμίσουμε το 3ο μνημόνιο του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα, το 4ο που έφεραν τον Αύγουστο του 2018 και αυτό το 5ο το οποίο σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί όλα αυτά περί εξόδου από τα μνημόνια και τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι, για να χρησιμοποιήσω μία επιστημονική έκφραση, κουραφέξαλα. Το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο σήμερα από ότι ήταν ποτέ. Έχουμε ένα χρέος 400 δις και ένα εισόδημα κάτω από τα 200. Όταν πτωχεύσαμε είχαμε 300 αντί για τα 400 χρέος και 220 αντί 200-195 εισόδημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα