Την άποψη ότι τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είναι λιγότερα και ότι δεν θα αποφύγει περιοριστικά μέτρα αφού έχει δεσμευτεί στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για την επόμενη χρονιά, εξέφρασε μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
"Υπάρχουν δυο ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα οποία πρέπει να απαντήσουμε όλοι, είπε ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 και συνέχισε: "Το πρώτο ερώτημα είναι: Θα σας επιβάλουν λιτότητα, ένα πέμπτο σκληρότατο μνημόνιο την επόμενη χρονιά, όπως εμείς προβλέπουμε; Γιατί εάν το κάνουν, η όποια φυσιολογική βελτίωση υπάρξει το 2021, θα καταποντιστεί.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ποια είναι η πραγματική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σχέση με την λιτότητα που έρχεται.
Τα πραγματικά νούμερα δεν είναι τα 32 δισ. ευρώ, όπως άκουσα πάλι, δυστυχώς, τον πρωθυπουργό να λέει", είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
"Ακαθάριστα, η Ελλάδα θα λάβει 22,4 δισ. ευρώ, πιο συγκεκριμένα 19,4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, 6,65 δισ. ευρώ το 2021, 6,65 δισ. ευρώ το 2022 και άλλα 5,7 δισ. ευρώ το 2023, συν άλλα περίπου 3 δισ. ευρώ από μικρή αύξηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ (κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική). Από αυτά, περί τα 22,4 δισ. πρέπει να αφαιρεθούν για το νέο χρέος που επωμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που 'ξεχνά' να αναφέρει η κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πόσο είναι αυτό το χρέος; Η Ελλάδα αναλαμβάνει να αποπληρώσει το 1,37% των 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις 'αγορές' εκ μέρους της Ένωσης - δηλαδή, 10,3 δισ. ευρώ. Συμπερασματικά, η χώρα έχει λαμβάνειν 12,12 δισ. ευρώ, δηλαδή 22,4 μείον 10,3".
"Αυτά τα δισεκατομμύρια" συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, "δεν θα μπούν στον Προϋπολογισμό, θα μπουν, όπως ένα ΕΣΠΑ, στα ταμεία κάποιων επιχειρήσεων, και εάν μπει στην χώρα, όχι στα ταμεία σας, ένα ποσό των τεσσάρων δισ. ευρώ το 2021, θα είμαστε τυχεροί" εκτίμησε. "Δεν ασκείτε πολιτική" είπε ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. "Εφαρμόζετε μία προαποφασισμένη πολιτική. Το τέταρτο μνημόνιο υπεγράφη το 2018 και ο κ. Τσίπρας θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον Όργουελ, το ονόμασε μεταμνημόνιο ή έξοδο από τα μνημόνια. Όποιος και εάν το εφάρμοζε, θα καθήλωνε ακόμη πιο βαθειά την ελληνική οικονομία και κοινωνία στο τέλμα".
Ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25 εκτίμησε ότι το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού θα είναι για το πρώτο εξάμηνο, μεγαλύτερο των έξι δισ. ευρώ. "Δεδομένου μάλιστα, ότι το πρώτο εξάμηνο κάθε χρονιάς, έρχονται τα μεγάλα έσοδα του Δημοσίου, η εκτίμησή μας είναι, ότι θα έχετε μία τρύπα στον Προϋπολογισμό φέτος, τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ή 15% επί του συρρικνωμένου ΑΕΠ. 'Αρα θα χρειαστείτε τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ μέτρα για να ισοσκελίσετε τον Προϋπολογισμό και για να εμφανίσετε και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα", είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών.
"Μίλησα για έλλειμμα που θα πυροδοτήσει, νέα μνημονιακά μέτρα", συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: "Μπορείτε να μου απαντήσετε ποιο είναι το σημείο του ελλείμματος το οποίο πυροδοτεί μνημονιακά μέτρα; Θα αντισταθείτε;", διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στην φορολογία, είπε ότι το κόμμα του ζητάει την κατάργηση των "ανόητων", όπως τις χαρακτήρισε, προκαταβολών φόρου. "Εάν δεν τις εκμηδενίσετε τώρα που όλη η Ευρώπη θα το καταλάβαινε, πότε θα το κάνετε;" είπε.
Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 το χαρακτήρισε ως "το πιο σημαντικό γρανάζι μετάδοσης της κρίσης".
"Ο 'Ηρακλής' σας τετέλεσται" είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, για το ομώνυμο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου των κόκκινων δανείων, "Αρχής γενομένης από τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τα πρώτα βήματα, και είναι το άκρον άωτον της φαντασίωσης να πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτή η δευτερογενής αγορά, όταν ο κορονοϊός και η επιταχυνόμενη ύφεση έχουν πολλαπλασιάσει την προσφορά των κοινών δανείων. Αυτό σημαίνει κατάρρευση των τιμών. Μέσα στην καραντίνα - όπως μάθαμε - είχαμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Είναι δυνατόν;" διερωτήθηκε.
Εν συνεχεία έθεσε προς την κυβέρνηση το ερώτημα για το εάν θα καταβάλει τις εγγυήσεις των 12 δισ. ευρώ προς τα funds, τα οποία αγοράζουν ιδιωτικό χρέος. "Δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας όσο συνεχίσουν να πωλούνται τα δάνεια από τις τράπεζες στα ταμεία", είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που είχε λάβει ως κυβέρνηση - όταν διακόπηκε κατά την ομιλία του από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Εσείς ξεκινήσατε την πώληση των κόκκινων δανείων. Εσείς δεν φέρατε νόμο με τον οποίο χαρακτηρίσατε 'ιδιώνυμο' την λαϊκή αντίσταση εναντίον των πλειστηριασμών; Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλατε να το κάνετε, αλλά το κάνατε. Έχετε ευθύνη!", είπε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε: "Χωρίς δημιουργία δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπου θα μεταφέρονται και θα παγώνουν τα δάνεια όσο κρατάει η κρίση, έως ότου υπάρξει ανάκαμψη και νέα διευθέτηση, δεν πρόκειται να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρομεσαίων" υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.