Πολιτική

Βαρουφάκης: 7+1 μέτρα οικονομικής & δημοσιονομικής στήριξης


Την πρόταση του ΜέΡΑ25, σχετικά με τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19, μετέφερε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος τόνισε: "Το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% – δηλαδή, μια τονωτική δημοσιονομική επέκταση της τάξης των €3,6 δις, κατανεμημένα ως εξής:

  • Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως) Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ.
  • Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ.
  • Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.) Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ.
  • Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ.
  • Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020 Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ.
  • Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως
  • Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ.
  • Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία  Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ.
  • Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ.

Αθροιστικά, το κόστος των 7+1 Μέτρων ισούται με €3,6 δις ή το 2% του ΑΕΠ – ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς", υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως "το πραγματικό συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο από €3,6 δις δεδομένου του πολλαπλασιαστικού αντίκτυπου των 7+1 Μέτρων – δηλαδή την αύξηση ΑΕΠ και φόρων ή, τουλάχιστον, την επιβράδυνση της ύφεσης".