Άμυνα & Διπλωματία

Β. Μακεδονία: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας


Πολύγλωσση πινακίδα (αγγλικά, γαλλικά και κυριλλικά), που με σαφήνεια αποτυπώνει την αποδοχή της ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκ μέρους του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας τοποθετήθηκε στη βάση του μεγάλου αγάλματος του σπουδαίου στρατηλάτη, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η ενέργεια, που κλείνει το συγκεκριμένο κεφάλαιο δια παντός, προβλεπόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών.   

Σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφέρει. 

«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας, ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν».

pinakida skopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημειώνεται  ότι ανάλογες πινακίδες για την ελληνικότητα ιστορικών προσώπων τοποθετήθηκαν πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, επίσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα αγάλματα του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’, και της μητέρας του Μακεδόνα ηγέτη, Ολυμπιάδας.

Ωστόσο, άτομα που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησαν σε βανδαλισμούς τη νύχτα, ξηλώνοντας τις πινακίδες από τα συγκεκριμένα αγάλματα. 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις