Διεθνή

Β. Μακεδονία: ‘Εκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών- Οι πρώτες εκτιμήσεις


Έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες που στήθηκαν σήμερα για τις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε γενικές γραμμές ομαλά, χωρίς επεισόδια, αν και υπήρξαν αρκετά προβλήματα τεχνικής φύσης (κυρίως με τους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε εκλογές στη χώρα), με αποτέλεσμα η ψηφοφορία σε κάποια εκλογικά τμήματα να έχει παραταθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας, το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 55%.

Οι σημερινές δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 80 δήμους της χώρας και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 31 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Οι δημοτικές αυτές εκλογές είχαν λάβει καθαρά χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό οι εκλογές αποτελούν "τεστ" για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον των δημοτικών αυτών εκλογών στρέφεται και στο ποιος θα επικρατήσει στον δήμο των Σκοπίων, όπου θα κριθούν ώς ένα βαθμό και οι εντυπώσεις για τον νικητή των δημοτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο η αναμέτρηση στα Σκόπια να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 12 τον αριθμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, προβάδισμα στα Σκόπια φέρεται να έχει ο νυν δήμαρχος, Πέτρε Σιλέγκοφ, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως υποψήφιος του SDSM.

Την υποψηφιότητα του Σιλέγκοφ στηρίζει και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς τα δύο αυτά κόμματα συμφώνησαν για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές.

Κύριος αντίπαλος του Σιλέγκοφ είναι η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας , Ντανέλα 'Αρσοφσκα, η οποία αναφέρει ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητη, αν και επισήμως έχει τη στήριξη του VMRO-DPMNE και της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών αυτών αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργά το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις