Ενέργεια

Uniper: Πάνω από 50 δισ. ευρώ το κόστος διάσωσης


Επιπλέον 25 δις ευρώ θα χρειαστούν για τη διάσωση της Uniper, για να καλύψει τις απώλειες που προέκυψαν μετά τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, του μεγαλύτερου γερμανικού εισαγωγέα φυσικού αερίου που υπέστη τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters, η τροποποιημένη συμφωνία διάσωσης αντικατοπτρίζει την ακύρωση της ειδικής εισφοράς φυσικού αερίου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γερμανικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου να αντέξουν το κόστος, και αυξάνει το κόστος για την κρατικοποίηση της Uniper στα 51,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ποσών που θα χρειαστούν για τις μετοχές και τις πιστώσεις.

Τον περασμένο μήνα εκτιμήθηκε ότι θα χρειάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετης χρηματοδότησης για τη σταθεροποίηση της Uniper μετά την απόφαση του Βερολίνου να καταργήσει την ειδική εισφορά, η οποία θα επέτρεπε στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υψηλότερου κόστους προμήθειας στους πελάτες.

"Ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου της Γερμανίας θα πληρώνεται πλέον από τα φορολογικά έσοδα - και όχι, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί μέσω μιας ειδικής εισφοράς για το φυσικό αέριο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ.

"Χωρίς αυτή την ελάφρυνση, οι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, θα αντιμετώπιζαν αναπόφευκτα ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα