Υγεία

Uni-Pharma: Ενα ελληνικό success story στη φαρμακοβιομηχανία


Επενδύει και αναπτύσσεται η εταιρεία που δημιούργησε το Salospir

Ολοι γνωρίζουν το πιο «διάσημο» προϊόν της, το Salospir. Ελάχιστοι όμως ξέρουν την εταιρεία που το παρασκευάζει – μαζί με δεκάδες άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα δικής της επιστημονικής έρευνας και έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς πατέντες.

Πίσω από αυτό το δημοφιλές φάρμακο βρίσκεται η Uni-Pharma, ναυαρχίδα ενός ελληνικού ομίλου με κυρίαρχη θέση στην αγορά και με δυναμική ανάπτυξη ακόμη και μέσα στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ την περίοδο της και σχεδιάζοντας νέες 15 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Uni-Pharma πρωταγωνιστεί στον κλάδο. Πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 62,2 εκατ. ευρώ (+13%) και καθαρά κέρδη 4 εκατ. ευρώ. Περίπου το 20% του τζίρου καλύπτουν οι εξαγωγές.

Το νέο στοίχημά του είναι η αξιοποίηση ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μέσω  της νεοσύστατης θυγατρικής Uniherbo δημιουργεί βιομηχανική εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών, που θα αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά νέα προϊόντα.

Παράλληλα ο όμιλος διευρύνει το πεδίο εργασιών του, δημιουργώντας μεγάλη γκάμα προϊόνων προσωπικής περιποίησης, που θα απευθύνονται σε γυναίκες και θα κυκλοφορούν με την καθιερωμένη εμπορική επωνυμία «EVA»

Η εταιρεία Uni-Pharma ιδρύθηκε το 1963 από τον φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη. Ηταν η πρώτη παγκοσμίως που παρουσίασετη φαινοβαρβιτάλη ως πόσιμο διάλυμα, παράγοντας το φάρμακο Lumidrops®, καθώς και ένα συνδυασμό ουσιών (φαινοβαρβιτάλης και οματροπίνης) με την εμπορική επωνυμία Novalumine® (ηρεμιστικό και σπασμολυτικό).

Τα μεγάλα βήματα

Τα σημαντικότερα βήματα ανάπτυξης έγιναν με το λανσάρισμα ιδιαίτερα γνωστών σκευασμάτων. Ειδικότερα:

1977: Εισαγωγή του Salospir. Ήταν το πρώτο προϊόν ακετυλοσαλικυλικού οξέος που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη σε μορφή δισκίων με εντεροδιαλυτή επικάλυψη.
1990: H Uni-Pharma  παρουσίασε το Τ4®, φάρμακο για τη θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.
1992: Λανσάρισμα του Apotel. Ήταν το πρώτο παγκοσμίως ενέσιμο σκεύασμα παρακεταμόλης, βάσει μεθόδου διαλυτοποίησης της παρακεταμόλης που ανέπτυξε η η ελληνική εταιρεία. To 1998 η Uni-Pharma απέκτησε ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα ενέσιμα διαλύματα παρακεταμόλης και παρακεταμόλης σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Παραγωγική υποδομή

Οι τρεις εταιρείες του ομίλου - Unipharma, InterMed, Pharmabelle – παράγουν προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, που εξάγονται σε 61 χώρες. Απασχολούν περίπου 530 εργαζόμενους.

Διαθέτουν τρεις εργοστασιακές μονάδες – τις πλέον σύγχρονες που έχει να επιδείξει ο κλάδος. Στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Unipharma έγιναν επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ την προηγούμενη 5ετία.

Η InterMed ιδρύθηκε το 1996 και δραστηριοποιείται στους τομείς των οδοντιατρικών, δερμοκαλλυντικών, γυναικολογικών και παιδιατρικών σκευασμάτων με καινοτόμα προϊόντα.  Στην ελληνική και τη διεθνή αγορά είναι παρούσα με brands όπως τα Unisept, Chlorhexil, Eva, Reval και άλλα σκευάσματα, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου προβλέπεται η  δηµιουργία νέας µονάδας εκχυλισµάτων φαρµακευτικών φυτών στην περιοχή των Οινοφύτων. Πέραν της παραγωγικής της δραστηριότητας θα λειτουργεί και ως ινστιτούτο µελέτης που θα εκπαιδεύει φοιτητές.

Επικεφαλής του ομίλου είναι η Ιουλία και η Ειρήνη Τσέτη, κόρες του ιδρυτή της εταιρείας, οι οποίες ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο του, φιλοδοξώντας να οδηγήσουν την Unipharma σε περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνή αναγνώριση

Διαβάστε επίσης