Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στο Sky News ότι δεν αποκλείει να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Γαλλίας με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη ενός βρετανικού αλιευτικού στα γαλλικά χωρικά ύδατα την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών για τις άδειες αλιείας στη μετά Brexit εποχή.
Την Πέμπτη η Γαλλία συνέλαβε ένα βρετανικό αλιευτικό με το αιτιολογικό ότι ψάρευε χωρίς άδεια μετά την άρνηση του Λονδίνου να παραχωρήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.
"Όχι, σαφώς και όχι, δεν αποκλείω κάτι τέτοιο", απάντησε ο Τζόνσον ερωτηθείς αν αποκλείει την προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της Γαλλίας.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι "θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τα βρετανικά συμφέροντα" αν η Γαλλία αποδειχθεί ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας για το Brexit.
Παράλληλα, ο Τζόνσον μιλώντας σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε "εντελώς αδικαιολόγητες" τις γαλλικές απειλές με αφορμή τα αλιευτικά δικαιώματα.
"Ο πρωθυπουργός ήγειρε επίσης τις ανησυχίες του για την ρητορική από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γαλλικές απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες και δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με την Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας που έχουν συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ούτε με το ευρύτερο διεθνές δίκαιο", ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Σεπτέμβριο περίπου 1.700 σκάφη από χώρες της ΕΕ έλαβαν άδειες για να ψαρέψουν στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβανομένων μόνο 12 γαλλικών αλιευτικών από τα 47 που είχαν αιτηθεί άδεια.
Σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία για την μετά Brexit εποχή, αλιείς από χώρες της ΕΕ επιτρέπεται να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και ως εκ τούτου η άρνηση του Λονδίνου να παραχωρήσει άδειες σε όλα τα γαλλικά αλιευτικά που αιτήθηκαν προκάλεσε την όχληση του Παρισιού.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί αν το Λονδίνο τηρεί τους όρους της συμφωνίας για τα αλιευτικά δικαιώματα.