Ελλάδα

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία με Εκκλησία


Οι τελικές αποφάσεις γύρω από την συμφωνία Πολιτείας και εκκλησίας θα ληφθούν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.

Πάραυτα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή. 

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ' ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».

Ο προϋπολογισμός διαψεύδει τους καταστροφολόγους

Αναφερόμενος στην τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως ο προϋπολογισμός που κατατίθεται διαψεύδει τους καταστροφολόγους και όσους προχώρησαν σε κινήσεις υπονόμευσης.

«Εχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Αν θα αναγνωρίσει ότι τόσο καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και αν θα ανακαλέσει τα περί ‘τέταρτου μνημονίου’».
Όπως είπε ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά το ποσό δεν θα είναι 700 εκατ. ευρώ αλλά πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης