Κόντρα στα σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης, αρκετά αισιόδοξος εμφανίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος προχώρησε στην διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ "Alpha", ερωτώμενος αν η χθεσινή συμμετοχή του Σπύρου Δανέλλη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και συνεργασία του με την κυβέρνηση, τόνισε πως δεν τίθεται θέμα κάποιας συναλλαγής κάτω από το τραπέζι.
Ο κ. Τζανακόπουλος, με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συναλλαγής, εξέφρασε την αντίθεσή του προς τον τρόπο διεξαγωγής του δημοσίου διαλόγου στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τον "ιλαροτραγικό".
"Ακούγονται ακατανόητες κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή κάτω από το τραπέζι" σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφορικά με τις τοποθετήσεις ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο Προσφυγικό για το χρέος, σημειώνοντας δηκτικά: "(σσ: Άρα) Καταρχήν, αναγνωρίζουν ότι έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος [...] Πλέον και οι πιο σφοδροί αντίπαλοι της κυβέρνησης αναγνωρίζουν τις επιτυχιες στην οικονομία".
Ερωτηθείς για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το Προσφυγικό, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά τη θέση που έχει υιοθετήσει από το 2015, όταν προέκυψε η προσφυγική κρίση. Όπως είπε, το κύριο μέρος της συνόδου είναι η σφοδρή αντιπαράθεση δύο διαφορετικών αντιλήψεων: από τη μια, η θέση που εκφράστηκε από την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ, που θα οδηγούσε σε μια Ευρώπη φρούριο, με νέους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα οδηγούσαν στη δημιουργία ρωγμών, αλλά και αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, μια αυταρχική πολιτική που εν τελεί δεν σέβεται δημοκρατικές διαδικασίες και τους ίδιους τους πρόσφυγες. "Από την άλλη πλευρά, ήταν οι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανια και η Πορτογαλία, που υπερασπίζονται την αλληλεγγύη" είπε, προσθέτοντας, πάντως, πως αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των οικογένειων, θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση αν η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους "Financial Times" άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διμερείς συμφωνίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έκανε σαφές πως δεν υπάρχει καμία σχέση με διμερείς συμφωνίες, αλλά με το γεγονός ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα και αντίμετρα για να περιοριστούν οι δευτερογενείς εισροές στη Γερμανία". Εξήγησε: "Αν κάποιος πρόσφυγας βρεθεί παράνομα στη Γερμανία, τότε θα μπορεί να τον επιστρέψει στη χώρα όπου έχει καταγραφεί".
Ο υπουργός χαρακτήρισε "θετική" την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε ισχύ, σημειώνοντας πως "η Τουρκία έχει στο έδαφος της 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και χρειάζεται στήριξη από την Ευρώπη".