Οικονομία

ΤτΕ: Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022


Στο 3,2% από το 3,8% η ανάπτυξη την τρέχουσα χρονιά - Το δυσμενές σενάριo της ΤτΕ την χαμηλώνει στο 1,8%

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το 2022, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 7,6% την τρέχουσα χρονιά.

Στο βασικό της σενάριο για την τρέχουσα χρονιά, προβλέπει ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ στο 3,2% από το 3,8%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ στο δυσμενές σενάριο το οποίο εμπεριέχει συνεχίσει του πολέμου στην Ουκρανία και ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, η ανάπτυξη περιορίζεται στο 1,8%. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 4,1%, ενώ και για το 2024 προβλέπει ότι θα είναι σχετικά υψηλός, στο 3,6%. Θέτει, ωστόσο ένα αστερίσκο που σχετίζεται με την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, έως το τέλος του 2022 και τη μείωση των τιμών ενέργειας.

Στο βασικό της σενάριο η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο του 2022, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τον υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό στη συνέχεια του έτους. Σημειώνει, μάλιστα, πως η αναθεώρηση αντανακλά την περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και τη συνακόλουθη αύξηση του κόστους και των τιμών εν γένει. 

Υπογραμμίζει πάντως ότι οι προβλέψεις οικονομικής μεγέθυνσης του βασικού σεναρίου θα μπορούσαν να διαμορφωθούν υψηλότερα του 3,2%, εάν ο ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα του έτους. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι υπερισχύουν σε σχέση με τα θετικά ενδεχόμενα. 

Στο δυσμενές σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε υποθέσεις δυσμενών εξελίξεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σενάριο αυτό υποθέτει τη συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων έως και το 2023, την πλήρη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία και την αδυναμία άμεσης υποκατάστασης αυτών των πηγών ενέργειας από άλλους προμηθευτές.

Πληθωρισμός 7,6% το 2022

Ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,6% το 2022, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα