Υγεία

Τσουχτερό πρόστιμο για μάσκα, ενώ η τιμή της «καίει»


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο σε όσους δεν φορούν προστατευτική μάσκα στους χώρους όπου γίνεται υποχρεωτική, την ώρα που η τιμή της «καίει» τους πολίτες, φθάνοντας συχνά σε σημεία κερδοσκοπίας.   

Όπως έγινε γνωστό από τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις περνώντας στη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων από Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν θα φορούν προστατευτική μάσκα, στους χώρους όπου η χρήση της καθίσταται πλέον υποχρεωτική (κλειστοί χώροι, καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ). 

Ταυτόχρονα, η τιμή της μάσκας είναι «φωτιά» για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, η απλή, ιατρική, μιάς χρήσης, ξεκινάει από 1 ευρώ. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς με τη σωστή χρήση της ένα άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 4 μάσκες την ημέρα, που σημαίνει 4 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό μελών μιάς οικογένειας. Υπάρχει δε, ανησυχία ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, λόγω της υποχρεωτικότητας θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές.     

Συνεπώς, απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου η τιμή της προστατευτικής μάσκας να γίνει προσιτή, ιδιαίτερα όταν η χρήση της γίνεται υποχρεωτική σε αρκετές περιπτώσεις. Από την στιγμή μάλιστα που επιβάλλει τη χρήση της θα μπορούσε να προχωρήσει σε διατίμηση, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρκείται στην επίκληση του νόμου «προσφοράς και ζήτησης» για την διαμόρφωση της τιμής της μάσκας.  

Επίσης, πολίτες επισημαίνουν ότι μέχρι πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας διαβεβαίωνε ότι οι ιατρικές μάσκες δεν είναι απαραίτητες για το ευρύ κοινό, ενώ τώρα επιβάλλεται η χρήση τους με πρόστιμο για όσους παραβιάσουν το μέτρο. Επιπλέον, διαπιστώνουν το παράδοξο η μάσκα να είναι προαιρετική στα σούπερ μάρκετ, σε όλη τη φάση των απαγορεύσεων και από τη Δευτέρα να μετατρέπεται σε υποχρεωτική!    

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις