Τα "απόνερα" της αναταραχής που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, φθάνουν σαν "τσουνάμι" στο ελληνικό χρηματιστήρια, σαρώνοντας μετοχές και δείκτες. Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι επιθετικές ρευστοποιήσεις από ξένα funds, που βλέπουν το βραχυχρόνιο ρίσκο να αυξάνεται και προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Οι ρευστοποιήσεις επεκτείνονται σταδιακά σε όλα τα blue chips, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι αγορές μπαίνουν σε φάση διόρθωσης, που μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες (DAX, FT100, CAC 40 κλπ) υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 1,2%-1,6%, αλλά οι τραπεζικές μετοχές δέχονται παντού ανηλεές σφυροκόπημα. Μεγάλες απώλειες υφίσδτανται οι ιταλικές, οι γερμανικές και οι ιρλανδικές
Βασική αιτία οι ανησυχίες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και οι αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των stress test, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά και από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών - κυρίως των γερμανικών.
Η διαγραφή των μετοχών της Deutsche Bank και της Credit Suisse από τον δείκτη Stoxx Europe 50 προκαλεί μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, καθώς οδηγεί σε εσπευσμένες αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τραπεζικά χαρτιά αντιμετωπίζονται με πρόσθετη επιφυλακτικότητα, λόγω του προβλήματος των κόκκινων δανείων και εν αναμονή αλλαγών στη διοίκηση του ΧΑ και στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των πέντε τραπεζών.
Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται και έχουν πιέσει πολύ χαμηλά τις τιμές, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα -9,34% και τώρα έχει ανακάμψει ελαφρών, στο -6,95%.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,6% στις 554,5 μονάδες. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλή ημέρας -3,22% στις 551,24 μονάδες.
-Απομακρύνεται λοιπόν από την περιοχή αντίστασης (572+ μονάδες) - όπου "σκόνταψε" τρεις φορές στην τελευταία φάση ανάκαμψης - και προσεγγίζει τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξηςς, που εντοπίζεται στις 552-545 μονάδες. Τις επόμενες μέρες μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή αυτής της στήριξης.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 χάνει αυτή την ώρα 3,25%, υποχωρώντας στις 1.473 μονάδες.
Επικεφαλής της καθοδικής κούρσας Eurobank και Εθνική -8%, Πειραιώς -7,5%, Alpha -6,3%, Follie -6%, Aegean και Lamda -3%