Αγορές

Τσουνάμι στις αγορές, βούλιαξαν οι τράπεζες στο ΧΑ (-8,3%)


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί πάλι στις αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις  της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα οι εξελίξεις αυξάνουν τον κίνδυνο ενός νέου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, με πολλαπλές παρενέργειες διεθνώς. Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX -3,55%), στο κόκκινο οι δείκτες της Wall Street, έντονες διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου

Η επιδείνωση της συγκυρίας πλήττει και το ΧΑ, όπου το κλίμα επιβαρύνεται από δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία βασικών κλάδων της οικονομίας και  τις προοπτικές πολλών μεγάλων επιχειρήσεων.  Εντονες ανησυχίες προκάλεσε σήμερα η δήλωση του επικεφαλής της Aegean ότι η εταιρεία πιθανόν να χρειαστεί κρατική ενίσχυση για να αντέξει στις επιπτώσεις από την καθίζηση  της επιβατικής και τουριστικής κίνησης.  Ηταν ένα “καμπανάκι κινδύνου” που θύμισε στην αγορά ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν αποτιμηθεί στο πιθανό εύρος και βάθος τους.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας  καταποντίστηκε στο -24,3%, προκαλώντας “τσουνάμι” που επηρέασε πολλές μετοχές και έστειλε χαμηλότερα τους δείκτες.

Μεγαλύτερες οι απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό, λόγω των εκτιμήσεων ότι η επερχόμενη ύφεση θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα δυσχεράνει εξαιρετικά την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν  το φορτίο κόκκινων δανείων.

 Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 8,28%, με όλες τις μετοχές του κλάδου να κινούνται στο κόκκινο. Εθνική -8,8%, Alpha, Πειραιώς και Attica -8,3%, Eurobank -7,9%.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε 4,12%, υποχωρώντας στις 602,36 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 622,01 μονάδες (-0,99%) μέχρι τις 599,60 (+4,56%).
 Ο FΤASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,97%, στις 1.464,70 μονάδες.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο OTE (+0,4%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν: Aegean -24,3%(!), Βιοχάλκο -8,3%, Lamda -7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -6,9%, Φουρλής -6,7%,  ΕΥΔΑΠ -6,3%, ΔΕΗ -6%, Ελλάκτωρ -5,8%, ΑΔΜΗΕ-4,8%, Coca-Cola -4,4%, Μυτιληναίος -4,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα