Πολιτική

Τσίπρας: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το επόμενο 6μηνο


Επαρκής η κυβερνητική πλειοψηφία. Όχι a la carte λύση στο προσφυγικό. Ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί στη Ευρώπη προς μια προοδευτική κατεύθυνση

Την πρώτη του συνέντευξη σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκετυο και συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό Canal+ έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας εφόλης της ύλης για τα τελευταία δρώμενα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε να κάνει, τομές που θα έχουν ως στόχο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, Τόνισε μάλιστα πως αριστερή κυβέρνηση είναι αυτή που συγκρούεται προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης και δεσμεύτηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο ίδιο μοτίβο. Σε οικονομικό επίπεδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα θα πιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους επόμενους έξι μήνες. Δριμύ ήταν άλλωστε το κατηγορώ κατά όλων όσων εκτιμούσαν ύφεση 4% στο σύνολο του 2015. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης και για το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού μιλώντας για χώρες που κλείνουν τα σύνορα και κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Εν κατακλείδι, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες από το γνωστό γαλλόφωνο μεσο θέτοντας προς των ευθυνών τους βουλευτές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την συνέχιση της δύσκολης μάχης. Σαφείς είναι και οι επισημάνσεις για τα όρια της κυβέρνησης (με τις επίμαχες τομές που έχουν παρθεί) και τις ενδεχόμενες νέες αιτιάσεις δανειστών συναρτήσει πάντα της αξιολόγησης. Τέλος, ενδεικτική είναι η αποστροφή του για το προσφυγικό ζήτημα, "πετώντας το μπαλάκι" στις χώρες που δεν δείχνουν την πρέπουσα αλληλεγγύη.

Στα βασικά σημεία της ομιλίας ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε:

"Η χρονιά που πέρασε ανέδειξε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης αλλά και τη δυνατότητα ενός λαού να διεκδικεί, καθώς και τις πραγματικές δυσκολίες αυτής της διεκδίκησης. Για την αλλαγή στην Ευρώπη απαιτούνται συντεταγμένες προσπάθειες συνολικής αλλαγής των συσχετισμών, σχεδιασμός με βάση τις πραγματικές συνθήκες, υπομονή και επιμονή. Η Συμφωνία εμπεριέχει ένα συμβιβασμό με στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτή η σπορά που έγινε στην Ευρώπη από την ελληνική αντίσταση να πάει και στις άλλες χώρες. Διανύουμε περίοδο γενικευμένης κρίσης στην Ευρώπη. Πέρα από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε την προσφυγική κρίση αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, αντιλήψεις που θα καταστρέψουν την Ευρώπη. Είναι ώρα για πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για αλλαγή πορείας.

-Η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μαραθώνιο νομοθετικών παρεμβάσεων, από τον Ιούλιο ως σήμερα. Έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια. Μεταρρυθμίσεις με βασικό πρόσημο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όσοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν προχωράει, είτε το κάνουν εσκεμμένα διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να προχωρήσει, είτε δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πρώτη αξιολόγηση και το βήμα αυτό ολοκληρώνεται με την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας. Για αυτό προχωρούμε με κοινωνική ευθύνη, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και ετοιμότητα να συγκρουστούμε. Αυτί σημαίνει αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης.

-Η απάντηση στα προβλήματα είναι πολιτικές που θα ξαναφέρουν την ανάπτυξη. Εκεί βρίσκεται η αντίθεσή μας με τη λογική της λιτότητας, που διέπει σήμερα τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους στην Ευρώπη,  η βασική διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς σήμερα στην Ευρώπη.

-Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής διότι υπάρχει σαφής και νωπή λαϊκή εντολή. Για πρώτη φορά, πρώτα είχαμε μια συμφωνία έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση και μετά είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός ήξερε ποιες είναι οι εναλλακτικές μπροστά του. Ο δρόμος για να βγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των δανειστών είναι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας, και να απαιτούμε από τους εταίρους μας να υλοποιήσουν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις.

-Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να βγει από την κρίση μέσα στο 2016. Μετά την επιβολή των  capital control  πολλοί πίστευαν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 4%. Και όμως, έκλεισε με μηδενική ύφεση. Χρειαστήκαμε πολύ λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από όσα είχαν εκτιμηθεί. Σε έξι μήνες από σήμερα η Ελλάδα περνάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Το προσφυγικό ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους και όχι a la carte. Ορισμένες χώρες που κλείνουν τα σύνορα τους, κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. Οι χώρες υποδοχής πρέπει να υποστηριχθούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να σταματήσει αυτό το δράμα του πνιγμού εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά, στις θάλασσες της Ευρώπης, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα με την οποία δεν πρέπει να συμβιβαστούμε. Είναι έξω από κάθε  ανθρώπινη λογική. Ταυτόχρονα,  πρέπει να εργαστούμε για την επίλυση της αιτίας της κρίσης, της συριακής κρίσης, αλλά με  διπλωματικά  μέσα.

-Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη αξιών, ως πρωτοπόρος στον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, σε μια προοδευτική κατεύθυνση.

-Σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα είναι ο πολιτισμός και μάλιστα όχι οι δάφνες του παρελθόντος, αλλά ο πολιτισμός που σήμερα παράγεται σ’ αυτό τον τόπο και που μπορεί να αποτελεί σύγχρονη ταυτότητα, αλλά και πραγματικό πρεσβευτή της Ελλάδας και του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για μας να προχωρήσουμε σε μια νέου τύπου πολιτισμική  αναγέννηση.

-Σε πέντε χρόνια  από σήμερα, το 2021, συμπληρώνουμε 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση. Θέλουμε σε πέντε χρόνια από σήμερα η χώρα μας να είναι μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα, όπου οι πολίτες της  θα ζούνε σε περιβάλλον  αξιοκρατίας και ισονομίας, διαρκούς και βαθιάς δημοκρατίας, ένα διαρκές λίκνο της Δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις