Πολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Προτείνετε μια πρωτοφανή διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση


Δριμεία κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ειδικότερα τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, δήλωσε πως: «Δεν υφίσταται αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον όχι στον ευρωπαϊκό χάρτη», συμπληρώνοντας πως «εάν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις τις οποίες ορίζει το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της ΕΕ. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Αναφερόμενος στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σήμερα είναι μόνιμοι, όχι γιατί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και προβλέπεται μονιμότητα κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ: «Θα σας πρότεινα να μην δημαγωγείτε με μια συμφωνία που έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και την Πολιτεία πάνω από 70 χρόνια προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως κάνατε και σε άλλο θέμα, εθνικό, με την Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου άλλη άποψη είχατε και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι άλλη είναι η Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές για την αναθεώρηση και άλλη θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που επιθυμείτε στην πραγματικότητα, είναι όχι να έχει η παράταξή σας τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτά στα οποία μπορούμε να συναινέσουμε, αλλά να προχωρήσετε σε μια, ιδεολογικά, δική σας αναθεώρηση. Γι΄ αυτό προτείνετε κάτι πρωτοφανές. Όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, πάνω σε αυτά που μπορούμε, και αυτό να εξασφαλισθεί με 180 ψήφους σε αυτή τη Βουλή και 151 στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία, πρωτάκουστη, πρωτοφανή, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα από το 1974 έως σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημείωμα του καθηγητή της Νομικής, Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου σύμφωνα με το οποίο η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα αλλά θα δεσμεύει και ως προς την κατεύθυνση τα άρθρα τα οποία θα επιλέξει να αναθεωρηθούν. Ακόμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή, μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Κλείνοντας, ανέγνωσε στο Σώμα άποψη του κ. Βενιζέλου ότι η πρώτη Βουλή καθορίζει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, και υπογράμμισε ότι η άποψη αυτή διατυπώθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία έγινε επί κυβερνήσεως Σημίτη.

«Οπότε κ. Μητσοτάκη μαζέψτε τα επιχειρήματά σας, αλλά μην προσπαθείτε με ειρωνείες να αποδομήσετε άλλες απόψεις, όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, και απόψεις όπως αυτές που έχει διατυπώσει ο πρώην συνέταιρός σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις