Άμυνα & Διπλωματία

Τσίπρας σε Ερντογάν: Μιλάμε με τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, έχοντας στο πλευρό μας την ΕΕ


Αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Παράλληλα, απάντησε και στα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για εκείνον: «Ο πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα αλλά μιλά τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης δεν μιλά μόνος του (όπως δήλωσε ο Ερντογάν) αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας

«Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, δήλωσε «Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"», είπε ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης