Πολιτική

Τσίπρας: Οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας ευθύνονται για την κατάρρευση της Υγείας


Υπό συνεχή υποβάθμιση στον τομέα Υγείας ήταν η χώρα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα στη Διημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, το Κοινωνικό Κράτος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν στόχος μια καταστροφικής πολιτικής λιτότητας καθαρά από πολιτική επιλογή. Και ο λόγος ήταν ότι στο κοινωνικό κράτος – ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας – αντανακλώνται τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών και των αδύναμων και συναπώς όπως είπε, ήταν αυτά τα οποία έπρεπε πρώτα να θιγούν, προκειμένου να μην θιγούν ή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών σε αυτό τον τόπο. 

«Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προσυπέγραψαν και προώθησαν αυτές τις πολιτικές επιλογές για τη συρρίκνωση, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, επιμένουν και σήμερα, αν και βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, να ζητούν, να καταθέτουν ως εναλλακτική προοπτική, τη μείωση των δαπανών του δημοσίου. Και επιμένουν, βέβαια, προσπαθώντας να αποφύγουν να δηλώσουν ξεκάθαρα, τί εννοούν. Όμως είναι απολύτως σαφές το τί εννοούν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε. «Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία. Εννοούν μείωση μισθών για γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, εννοούνδραστική υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και υποκατάστασή τους από τον ιδιωτικό τομέα – για όποιον φυσικά αντέχει οικονομικά να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα. Και, βεβαίως, εννοούν παραπέρα υποβάθμιση όλων των άλλων τομέων του κοινωνικού κράτους, όπως η Παιδεία και το συνταξιοδοτικό σύστημα». 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , έχει πλέον την εμπειρία να κρίνει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών, τα οποία όπως είπε είναι γνωστά σε όλους και αφορούν την έλλειψη αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, τη διόγκωση του αριθμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας έναντι ενός διαρκώς υποβαθμιζόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη μετατροπή του αγαθού της υγείας σε είδος πολυτελείας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στερείται συνέχειας και ολοκληρωμένης φροντίδας, θέτει στο επίκεντρο του συστήματος το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που βασίζεται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στη δευτεροβάθμια, εξειδικευμένη νοσοκομειακή περίθαλψη, δίνοντας ελάχιστο βάρος στην πρόληψη. Στη χώρα μας, όπως είπε, ακόμη και για την πιο άμεση επαφή με την απλή, ιατρική συμβουλή και το πρώτο κρύωμα των παιδιών μας, των ηλικιωμένων, των νέων μας, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός ήδη επιβαρυμένου συστήματος, την υπερφόρτωση και επιβάρυνση ενός συστήματος, που ήδη λειτουργεί στα λειτουργικά του όρια με αδυναμίες πολλές σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και αυτό διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

Αυτή, λοιπόν, η εικόνα της απορυθμισμένης Υγείας για λίγους, που χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ανατραπεί και στόχος της κυβέρνησης είναι να την ανατρέψει κάνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πραγματικά καθολική. 

Για να όμως αυτό είναι αναγκαία και η εκκίνηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης για το ουσιαστικό ρίζωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν ευχερή πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα εγγυάται ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα υλοποιήσεις του προγράμματός του ο κ, Τσίπρας είπε ότι καταργήθηκε άμεσα το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, θεσμοθετήθηκε το Παράλληλο Πρόγραμμα με τη Λίστα Χειρουργείου, ως μέτρο διαφάνειας, δίκαιης πρόσβασης και αποτροπής παράνομου χρηματισμού, το γνωστό σε όλους μας φακελάκι.

Αυξήθηκε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στον προϋπολογισμό του 2016 σε έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε ύφεση, δηλαδή την ίδια στιγμή που το συνολικό budget μειωνόταν, η Υγεία εξαιρέθηκε και αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της, όταν τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξαν μειώσεις ύψους 40% στις δαπάνες για την Υγεία. Και έτσι για το 2016 για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2015, και κατά 34 εκατομμύρια για τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει πλέον διαφάνεια στις προσλήψεις που γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και συνολική εξυγίανση στη λειτουργία του οργανισμού, ενώ έδωσε βαρύτητα στην πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος, στο χώρο της Υγείας, στην αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ με την εκκίνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποτελέσει Πρότυπο Δημόσιου Ασφαλιστικού Οργανισμού, με στόχο την προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

«Έχουμε δώσει προτεραιότητα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στις προσλήψεις στον τομέα της υγείας», είπε ο κ. Τσίπρας, «αλλά και στη διευκόλυνση της διαδικασίας κρίσεων και διορισμών των ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να υποστηριχθεί καλύτερα η λειτουργία των Δημόσιων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας».

Όλα αυτά, κατά τη γνώμη του αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής σε ένα εξαιρετικά δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, όταν όπως είπε τον Ιανουάριο του2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, στο χώρο της δημόσιας υγείας είχαν πραγματοποιηθεί μόνο απολύσεις, ούτε μια πρόσληψη. «Kαι αυτό, όπως είπε,  είναι το λιγότερο, όταν υπήρχε η δέσμευση αυτών που κυβερνούσαν ως το 2015, προς τους θεσμούς για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 2016, όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις στο χώρο της Υγείας αλλά άρχισαν να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ, έχουν τοποθετηθεί 141 γιατροί , νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και584 θέσεις επικουρικού προσωπικού. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η χώρα έζησε και άλλες φορές περιόδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι αυτή την ανάπτυξη δεν την αξιοποιήσαμε σωστά προκειμένου να αφήσουμε ουσιαστικές υποδομές κοινωνικής προστασίας. Δεν την αξιοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας για να σταθεροποιήσουμε το ΕΣΥ, για να δημιουργήσουμε υποδομές κοινωνικού κράτους και προστασίας για τους πολίτες και τώρα, βεβαίως, αυτό πληρώνουμε στην περίοδο της κρίσης.

Σημείωσε μάλιστα ότι στον τομέα της Υγείας οι πολίτες θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο αν δεν υπήρχε το φιλότιμο και η ευαισθησία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο σύστημα υγείας αλλά και η εξαιρετική δουλειά των ανθρώπων της κοινωνικής αλληλεγγύης και των εθελοντικών οργανώσεων. Ενώ, δεν ξέχασε να άρει και το θέμα της ανιδιοτελούς προσφοράς προς των ανθρώπων της Υγείας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup  στις Βρυξέλες, με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, όπου θα εισαχθεί όπως είπε και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους γεγονός που θα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις