Πολιτική

Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας


Δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία διατύπωσε ο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να  ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 37 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το αποδυναμωμένο ΕΣΥ σηκώνει το βάρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί με οικονομικούς πόρους και με ανθρώπινο δυναμικό.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες» που έγιναν για να βγει από τα μνημόνια.

«Τούτη την ώρα δεν πρέπει να σκεφτούμε με όρους πολιτικού κόστους», είπε ο Κ. Τσίπρας. «Είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Σε αυτή τη μάχη δεν έχει νόημα τα κόμματα να ερίζουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί αυτή η μάχη δε αφορά την ίδια αλλά την κοινωνία.

Τόνισε ότι "παραλείψεις, αδυναμίες και καθυστερήσεις υπάρχουν, τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν". Επισήμανε όμως ότι είναι αδιανόητο τόσες εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα να υπάρχουν αυτές οι "τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία σε υλικά ατομικής προστασίας των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής". Υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι χειροκροτήματα.

Είπε ότι η μεγάλη αδυναμία είναι το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο "συρρικνώθηκε  ιδιαίτερα τα μνημονιακά χρόνια - άρα ξεκινάμε από μια μειονεκτική θέση και δεν είναι εύκολο κανείς να ζητήσει να καλυφθούν όλα τα κενά αμέσως. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατάφερε, όπως είπε, να το ισορροπήσει και δεν είχε μειώσεις αλλά 19.500 προσλήψεις. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι λίγες οι 2.000 προσλήψεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.