Πολιτική

Τσίπρας: Μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών για να λυθεί το δημογραφικό


«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα, αλλά ζήτημα συνολικής στρατηγικής και συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση της Ολομέλειας για το δημογραφικό.

«Αν και δεν συναντάται συχνά αυτό το θέμα στον πολιτικό ανταγωνισμό ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

Αφού σημείωσε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από 300.000 ανθρώπους στην περίοδο της κρίσης, ειδικότερα την περίοδο 2011-2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εξαιτίας μείωσης γεννήσεων, αύξησης θανάτων, φυγής ανθρώπων στο εξωτερικό, υπογράμμισε ότι αυτή η τάση δεν μπορεί να ανατραπεί μέσω πολιτικών λιτότητας, διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης, ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Με τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος να αποτελεί το πρώτο σκέλος της αντιπαράθεσής του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, επί του θέματος, η δεύτερη αιχμή του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι «μάλλον δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες του», καθώς, όπως είπε, προτάσεις που εξήγγειλε με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, ήδη υλοποιούνται. Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός να χαρακτηρίζονται «φιλοδωρήματα» οι «ενεργητικές πολιτικές» που θέσπισε η κυβέρνηση, παρά τη δημοσιονομική στενότητα.

Όσον αφορά το δεκαετές ομόλογο, οι προσφορές για το οποίο «είναι ήδη σε ένα αξιοθαύματο επίπεδο», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές με πολύ καλύτερους όρους από τους όρους που είχε βγει την τελευταία φορά πριν από την κρίση. Σχολίασε πως η πρόβλεψη που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές, ήταν ακόμη μία «παταγώδης αποτυχία του». «Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μας κάνετε», του είπε. Επισήμανε, δε, ότι η έξοδος από την πολυετή κρίση ξεκλειδώνει τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας και της κοινωνίας και πως η Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής είναι σε θέση να βρει όλες εκείνες τις απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον και την προοπτική της.

Πολιτική για την εργασία

Κατόπιν αυτών, ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις κομβικούς άξονες συνολικής στρατηγικής, από την οποία μπορεί να προκύψει σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος: Πολιτική για την εργασία, πολιτική για το παιδί, πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες.

Προσδιόρισε το ζήτημα της εργασίας ως το υπ' αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής, εξηγώντας πως ο σχεδιασμός νέων ανθρώπων για το μέλλον έγινε απατηλό όνειρο σε ένα περιβάλλον όπως αυτό, όπως είπε, που ήταν μόλις πριν 5 χρόνια, όταν 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών.

Έτσι, υπογράμμισε, η κυβέρνηση έθεσε ως εθνικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέροντας πως έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες. Δεύτερον, η κυβέρνηση εργάστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με οργάνωση του ΣΕΠΕ από μηδενική βάση (περιορισμός αδήλωτης εργασίας στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20%). Τρίτον, «προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μία ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής του δημογραφικού προβλήματος. Στον αντίποδα, παρατήρησε ότι «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μιας γενιάς».

Πολιτική για το παιδί

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί», συνέχισε, ο κ. Τσίπρας. Σχολίασε ότι «δεν χωρούν ούτε κροκοδείλια δάκρυα ούτε κορώνες για το δημογραφικό από πολιτικές δυνάμεις που, στην πράξη, με τα πεπραγμένα τους στην κορύφωση της κρίσης, θεώρησαν τις πολιτικές για το παιδί περιττή σπατάλη», ενώ η σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες για πολιτικές που αφορούν το παιδί.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα "φιλοδώρημα", γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, για να σημειώσει: «Όταν παραλάβαμε το 2015 η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις «εμβληματικές δράσεις μας για όλα τα παιδιά στη θέση ενός μοντέλου που αφορούσε μόνο ευάλωτες ομάδες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατ. το 2015 σε 1, 42 δισ. το 2018, δηλαδή αύξηση 72%». «Αυξήσαμε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων, από 650 εκατ. ευρώ το 2015, σε 1,1 δισ. το 2018, τα οποία, αντίστοιχα, αφορούσαν 800.000 οικογένειες και 1,4 εκατ. παιδιά το 2015 και σήμερα αφορούν 900.000 οικογένειες και 1,6 εκατ. παιδιά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέσπισε τον θεσμό των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σε 153.000 παιδιά σε όλη τη χώρα και πως σε μία τριετία αύξησε την κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν. Όπως είπε, το 2015 είχαμε 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από 127.000, δηλαδή 60% περισσότερα παιδιά με πολύ σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Απαντώντας, ειδικότερα, στον κ. Μητσοτάκη επισήμανε ότι στο πρόγραμμά του λέει πως θα λύσει το πρόβλημα δίνοντας 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί, όμως «εμείς δίνουμε σήμερα από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη, 1.805 έως 2.375 για τα νήπια, πολύ περισσότερα από όσα λέτε εσείς ότι θα δώσετε», για να επισημάνει ότι «το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα και πως από τον Ιανουάριο είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις «και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού», υποστήριξε, παρατηρώντας: «Στόχος μας τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών».

Αναφερθείς στην εθνική στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να εξαγγείλλει κάτι που εδώ και έναν χρόνο έχει γίνει νόμος. Όπως ανέφερε, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία μειώνεται ο χρόνος αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια.

Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες

Όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μίλησε για υποκρισία ορισμένων πάνω στο δημογραφικό και για τις θλιβερές συνέπειες στη μείωση του πληθυσμού από την επικράτηση ρατσιστικών και ακραία συντηρητικών στερεοτύπων. «Είναι σαφές ότι οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα σε πληθυσμιακή συρρίκνωση», σημείωσε για να προσθέσει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια χώρα πρότυπο συνύπαρξης, αλληλεγγύης».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για «μεγάλη υποκρισία» στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και όταν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν, λέγοντας πως δική τους κυβέρνηση έδωσε την ελληνική υπηκοότητα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είδαν τη μία και μοναδική εξαίρεση και στέρησαν το ίδιο δικαίωμα από άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. «Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο λέει να "αλλοιώσουμε" το εκλογικό Σώμα, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία, σαν τον Αντετοκούνμπο, δηλαδή, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν. Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές συμπεριφορές και ρητορικές», τόνισε.

«Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα, δεν θα στερήσουμε από τον τόπο μας, τις νέες γενιές των ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας, χρώματος», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Όπως υποστήριξε, «από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 66.000 νέες και νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι ήδη έχει προχωρήσει η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ώστε να εξασφαλίζονται η διαφάνεια, η δημοσιότητα και η επιτάχυνση της διαδικασίας που αφορά περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Τέλος, υπενθύμισε και τη θέσπιση, πέρυσι, της δυνατότητας όσων έχουν νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 12 έτη στη χώρα, να αιτηθούν την πολιτογράφησή τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα