Άμυνα & Διπλωματία

Τσίπρας: Κυρώσεις αν συνεχιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις- Τίμερμανς για την προεδρία της ΕΕ


Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ζήτησε να δοθείμε δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αρχικά, μίλησε για προεδρία της Κομισιόν, σημειώνοντας πως πρέπει «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για στήριξη στον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανς Τίμερμανς, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε, νωρίτερα, στη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

«Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις», κατέληξε.