Πολιτική

Τσίπρας: Ελαφρύνσεις για αυτούς που σήκωσαν το φορτίο της εξόδου από τη κρίση


"Τα δημοκρατικά Χανιά στέλνουν μήνυμα ενότητας, αγώνα και νίκης. Η περηφάνια και η αποφασιστικότητα στα πρόσωπα όλων των Κρητικών που συνάντησα αυτές τις μέρες, είναι το ισχυρότερο όπλο για το μεγάλο αγώνα, για το δίκιο των πολλών στην πατρίδα μας", ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που πραγματοποιεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "από το 2015 εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια τον λαό & τις ανάγκες του. Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο, τόσο εντός όσο & εκτός συνόρων. Δεν λυγίσαμε. Κάναμε ένα συμβιβασμό με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση και το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από την ύφεση & τη λιτότητα".

Ενώ προσέθεσε ότι "από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα τελείωσε με τα μνημόνια. Δεν τελείωσε όμως με τις συνέπειές τους, οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν στα νοικοκυριά, στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις. Όμως, πλέον, ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά".

"Η ίδια η πραγματικότητα θα καθορίσει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2019 & των εθνικών εκλογών. Όχι η προπαγάνδα, η λάσπη και η δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντί μας¨, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δράσεις στην Κρήτη

Όσον αφορά την Κρήτη, δήλωσε: "Την περίοδο 2015-19 εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα ύψους 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσια κονδύλια από αυτά της περιόδου 2010-14. Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα εθνικού ΠΔΕ ύψους 64 εκατ. δηλαδή ποσό πάνω από διπλάσιο από αυτό της περιόδου 2010-14", προσθέτοντας ότι "με το πρόγραμμα Φιλόδημος του ΥΠΕΣ χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά, ύψους 31,5 εκατ. ευρώ. Για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα διατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ".

Για τα Χανιά ανέφερε: 

  • Εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι. 
  • Υλοποιείται ο Βιολογικός Καθαρισμός της Παλαιόχωρας. 
  • Δρομολογούμε την αποκατάσταση των «Ιταλικών Στρατώνων». 
  • Διασφαλίζουμε την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς.
  • Παραχωρούμε το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως "στο νέο χάρτη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη η οποία αποκτά τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων για ένα μεγάλο και ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης".

Τα εκατομμύρια των offshore και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παράλληλα, τόνισε για τον αρχηγό της ΝΔ: "Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα & του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί τα λέει αυτά; Τα λέει γιατί τα πιστεύει. Γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τί σημαίνει το δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα", συμπληρώνοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης, ο γόνος που μεγάλωσε & έζησε στα μεγάλα σαλόνια και που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των offshore οικογενειακών επιχειρήσεων, δεν ξέρει τι σημαίνει για κάποιον να παίρνει ένα επίδομα για να μπορεί να πληρώνει το νοίκι του.Το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας".

 East Med και Τουρκία

Εν συνεχεία, μίλησε για το στρατηγικό έργο του East Med: "Η ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα ειρήνης, διαλόγου και συνανάπτυξης στην περιοχή μας και οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον πρέπει να είναι ειρηνικό, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας", ενώ σημείωσε πως μαζί με το μήνυμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνει και "μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόιδες στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ' όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας. Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο".

Προοδευτική Συμμαχία

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών στις προοδευτικές δυνάμεις, τονίζοντας πως η ανταπόκριση των πολιτών ξεπερνά τις προσδοκίες και πως η Κρήτη θα δώσει τον παλμό και το σύνθημα της νίκης για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο ίδιος δήλωσε: "Το παλιό πολιτικό καθεστώς να παρουσιαστεί ως το καινούριο που ζητά μια ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, λες και τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν άλλοι. Ο ελληνικός λαός έχει νωπές τις μνήμες και γνωρίζει καλά ποιες πολιτικές οικογένειες διαχειρίστηκαν τις τύχες μας για δεκαετίες, ποιοι και ποιες πολιτικές οικογένειες έγιναν ζάπλουτοι από τη πολιτική, χωρίς να έχουν κάνει άλλη δουλειά στη ζωή τους και κυρίως ποιες ιδέες και ποιες ιδεοληψίες κουβαλάνε. Δεν μπορούν να κρύψουν τι θα σήμαινε για τον τόπο η επιστροφή τους. Πρόκειται για πισωγύρισμα και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο".

Θετικά μέτρα

"Οι Έλληνες αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ευρώπη των κερδών, των τραπεζών, των τεχνοκρατών. Υπερασπιστήκαμε αξίες και ιδανικά. Αποδείξαμε στην πράξη το όραμά μας για μια άλλη Ευρώπη και θα το αποδείξουμε και στις Ευρωεκλογές", επεσήμανε.

"Κάνουν λάθος όσοι κατηγορούν τη νέα γενιά για αποχή από το πεδίο των αποφάσεων. Δεν μπορεί να στοχοποιείται η γενιά που την ανάγκασαν να δουλεύει ανασφάλιστη, 12ωρα, που την ώθησαν στη μετανάστευση. Αυτή τη γενιά, εμείς θα την εμπιστευτούμε", είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι "εμείς -και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα - θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που ‘θα' κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο".

"Προχωράμε, με σχέδιο και με ασφάλεια, σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι' αυτούς που σήκωσαν το βαρύ φορτίο της εξόδου από τη κρίση. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα της ανάσας & της ελπίδας για τους ανθρώπους του μόχθου, για τη μεσαία τάξη, για τους πολλούς", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.