Πολιτική

Τσίπρας: Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία


 Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε στα Ιωάννινα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης.

"Μέχρι σήμερα έχουμε 120 χιλιάδες ανέργους από την πανδημία, έχουμε το 12% των εργαζομένων με 200 ευρώ, η απώλεια εισοδήματος φτάνει τα 4 δισ. ευρώ και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά λόγω της κρίσης”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμπληρώνοντας τη γενική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη ιδιαίτερα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη "στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας”.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας: "Όχι επιστρεπτέα ενίσχυση. Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω”, τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των τραπεζών, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην απόφαση της ΕΚΤ που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ τη ρευστότητά τους. "Το συνολικό ποσό αύξησης της ρευστότητας στις τράπεζες το 2020 ήταν 56 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 δισ. στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισ. τα πήραν 4 μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν”, αποκάλυψε ο Αλ.Τσίπρας για να συμπληρώσει: "Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται”.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου χαρακτήρισαν "τοκογλυφία άνευ προηγουμένου” αυτό που κάνουν οι τράπεζες που δίνουν τα ελληνικά ομόλογα και δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στη συνέχεια δανείζουν τα χρήματα αυτά στους μικρομεσαίους με 8% και 9%!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου, όπως είπε, "δεν πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη”.

 "Το απεχθές πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος. Ανέβηκε το όριο από τις 200 στις 700 χιλιάδες. Θα μπορεί η τράπεζα να σε πτωχεύει ό,τι ώρα θέλει. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία... είναι μύθος”, είπε ο πρόεδρος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νέα επιδοτούμενα προγράμματα.

"Με τέτοιο κλίμα δεν τρέχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα όπως χρειάζεται. Καθυστερήσεις σε βαθμό τερατουργήματος. Ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει. Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και τη βοήθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά τους, που συμμερίζεται και η Κρ. Λαγκάρντ, για κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση και μάλιστα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατ. στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε.

Όσον αφορά το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κρ. Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. "Είμαστε πάρα πολύ πίσω”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις