Χαιρετισμό στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε παραθέτοντας μία φράση του Προέδρου Ρούζβελντ από το Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1936: «Καλύτερα τα περιστασιακά λάθη μιας κυβέρνησης που ζει σε πνεύμα συμπόνοιας για τον άνθρωπο, παρά οι συνεχείς παραλείψεις μιας κυβέρνησης που ζει στον πάγο της αδιαφορίας της».
«Αυτή είναι μια βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλά και ανάμεσα σε πολιτικούς ηγέτες. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανήκει στη πρώτη κατηγορία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, τόλμησε και επιχείρησε να αντιμετωπίσει ένα σύστημα που δεν φημίζεται για την προσαρμοστικότητα του στο νέο».
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, σημείωσε ότι «είναι η εξιστόρηση αυτής της πορείας, χωρίς να προσπαθεί ούτε να ωραιοποιήσει, ούτε να ηρωοποιήσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλήθεια του Ομπάμα είναι και τα όρια τα οποία ο ίδιος έθεσε για τη διακυβέρνησή του: από τη μία ο ρεαλισμός και από την άλλη το όραμα. Οι αναγκαίοι συμβιβασμοί, αλλά και η πολιτική σύγκρουση».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Obamacare, τη μεταρρύθμιση στην υγεία που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «αυτό που τελικά καθορίζει την πορεία και την υστεροφημία ενός ηγέτη είναι η διορατικότητά του». «Η ικανότητά να διακρίνει ποιες είναι οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, ακόμα και αν το πολιτικό κόστος από τις ανελέητες και αήθεις επιθέσεις των αντιπάλων του, είναι βαρύτατο», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην προσωπική επαφή που είχε με τον Μπ. Ομπάμα ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «στο πρόσωπο του Ομπάμα, δεν συνάντησε απλά έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ με διάθεση να συνεισφέρει στην επίλυση της ελληνικής κρίσης», αλλά «έναν άνθρωπο με απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν οι Έλληνες την πολύ σκληρή περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων».
«Η συνεπής του προσήλωση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που στη διεθνή κοινότητα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από αποκρουστικά στερεότυπα και από εκκλήσεις για την τιμωρία των απείθαρχων Ελλήνων, ήταν πολύ κρίσιμη για την προσπάθειά μας», υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «επέλεξε την Ελλάδα για το τελευταίο ταξίδι του ως εν ενεργεία Πρόεδρος» και τον «συμβολισμό» αυτής της επιλογής. «Ένας άνθρωπος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση, στον ισχυρότερο πολιτικό θώκο στο Δυτικό Κόσμο, γνώριζε βαθιά ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο πολίτευμα που εμπνεύστηκαν οι δικοί μας πρόγονοι», είπε και συμπλήρωσε:
«Γιατί η Δημοκρατία ήταν αυτή που άλλαξε την πορεία αυτού του κόσμου.
Οι πολλοί είναι αυτοί που μπορούν όταν ενώνονται να διεκδικούν.
Να εκλέγουν τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Να αλλάζουν κατεστημένα δεκαετιών στην Ευρώπη.
Να ανατρέπουν αντιλήψεις και στερεότυπα που εμποδίζουν την πρόοδο.
Να προστατεύουν την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».
«Γιατί στο τέλος της ημέρας, η Δημοκρατία είναι το πιο ισχυρό όπλο των ανθρώπων στη μάχη για μια καλύτερη ζωή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Πνεύμα που νομίζω ότι διαπερνά το βιβλίο του. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος, με την ιστορική ομιλία στην Αθήνα, πριν από τέσσερα χρόνια. Την τελευταία ομιλία του στο εξωτερικό, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε να είναι αυτή, και εδώ στην Αθήνα, η τελευταία του ομιλία», κατέληξε.