Ελλάδα

Τσίπρας: Δικαιωθήκαμε - Η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία (vd)


«Σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, πιο αισιόδοξοι αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δύσκολη δουλειά που μας περιμένει», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας, την ώρα που η χώρα είναι αναγκασμένη να ξεπληρώνει τα σπαμένα του παρελθόντος.

«Έχουμε υπεραπόδοση της οικονομίας και έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι αδήριτη η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, ωστόσο τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Έχουμε ρεκόρ αύξησης των επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι «έχουμε αύξηση και των εξαγωγών ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πρόγραμμα στήριξης». Το ζητούμενο, όμως, κατά τον Πρωθυπουργό είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος.

«Έχει μειωθεί η ανεργία και πλέον τα δημοσιονομικά της χώρας είναι υγιή, το χρέος μας είναι βιώσιμο, εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας», επεσήμανε.

«Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία και νομίζω αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία ανέφερε:

  •     την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,
  •     την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,
  •     την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  •     το άνοιγμα των αγορών,
  •     την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,
  •     τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,
  •     τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,
  •     την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,
  •     την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

«Μας κατηγορούν για παροχολογία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας «ωστόσο, αυτό που κάνουμε εμείς να είναι να "κατοικούμε" στα λόγια μας. Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις, υπεύθυνα και κοστολογημένα σήμερα».

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, «Παραγωγικό Σύμφωνο» ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις

«Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, είναι ένα «Παραγωγικό Σύμφωνο» ανάμεσα στο Κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και σε αυτό ευθυγραμμίζονται οι στόχοι και οι κλαδικές προτεραιότητες, με τους διαθέσιμους πόρους, τα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες», είπε και πρόσθεσε: «Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με όλα τα παραπάνω αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ εντός της επόμενης τριετίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η εκτιμώμενη πιστωτική επέκταση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος, το οποίο μετά από πολλά χρόνια ακούσιας αδράνειας, ανακάμπτει στο διαμεσολαβητικό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προωθούμε μια ομπρέλα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που αφορούν:

  •     Στην προώθηση των εξαγωγών, στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, στα σύγχρονα ευρυζωνικά έργα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
  •     Στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων,
  •     Στην ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας,
  •     Στην οριοθέτηση των χρήσεων γης και στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου»

«Το 2019 η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία»

Σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια και αποτελούσαν πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων και σήμερα πραγματοποιούνται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων είναι μακρύς, όπως είπε, και περιορίστηκε στο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.
Ενδεικτικά ανέφερε:

  •     το Ελληνικό
  •     το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills
  •     την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος
  •     την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport
  •     τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  •     την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ
  •     την επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
  •     τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και νέα, πολύ σημαντικά έργα με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η ενεργειακή διασύνδεση Αττικής- Κρήτης και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65.

«Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά, που η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας:

«Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις