Οικονομία

Τσίπρας: Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό πακέτο και φοροελαφρύνσεις


Τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ

«Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιρασθώ μαζί σας  ένα όραμα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, δίνοντας το στίγμα της  μεταμνημονιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να οικοδομήσει ένα ασφαλέστερο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της, με δίκαιη ανάπτυξη, απασχόληση,  ενίσχυση των εισοδημάτων και κάλυψη όλων των αναγκών στο πεδίο της υγείας και της περίθαλψης.

Οι εξελίξεις στην οικονομία και οι δημοσιονομικές επιδόσεις διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις  για την επίτευξη  αυτών των στόχων,  είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι όλοι οι δείκτες κινούνται σε θετική κατεύθυνση: Η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ΑΕΠ θα είναι +2,5% φέτος,  η απασχόληση αυξάνεται,  το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί σταδιακά, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, το εμπορικό έλλειμμα περιορίζεται, οι ξένες επενδύσεις επιταχύνονται.

Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας κατά νουν ότι η ανάπτυξη πρέπει να  ωφελεί τους πολίτες, να  βελτιώνει το επίπεδο ζωής και να μη βασίζεται σε χαμηλές αμοιβές εργασίας, είπε ο κ. Τσίπρας. «Για να αποδώσουν όμως οι προσπάθειες, χρειάζεται να αποφύγουμε παθογένειες του παρελθόντος,, να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγοκό μοντέλο και να πραγματοποιήσουμε  μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες και για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, προκειμένου να συνεχισθεί και να επιταχυνθεί η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Μείωση της ανεργίας- Στόχος το 10% στα επόμενα πέντε χρόνια

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η ανεργία μειώθηκε στο 19% από το 25% που ήταν πριν τρία χρόνια. Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέτει ως στρατηγικό στόχο, να «κατεβάσει» τον δείκτη της ανεργίας στο 10%, εντός των επόμενων δέκα ετών.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2019 αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους έως 25 ετών.
Φοροελαφρύνσεις- Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 35%

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ είναι ιδιαίτερα «πλούσιο».

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται από 1/1/2019 και η δεύτερη από 1/1/2020.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως και 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες εντός τετραετίας.
  • Μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% στο 25% εντός τετραετίας.
  • Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ από το 2021. Ο μεγάλος θα μειωθεί στο 22% από 24% και ο μικρός από το 13% θα «πέσει» στο 12%.
  • Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Επίσης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια από 70 ως 200 ευρώ, για 300.000 νοικοκυριά
  • 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
  • 4.500 προσλήψεις για την Ειδική αγωγή στα σχολεία
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους ελεύθερους επαγγελματίες έως 25

Συντάξεις: Αχρείαστο το μέτρο της περικοπής το 2019

Για το μείζον θέμα των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κυβερνητική θέση, ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής, το 2019. «Το μέτρο είναι αχρείαστο διαρθωτικά αλλά και αντιαναπτυξιακό», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τα επιχειρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι χρειάζεται η εφαρμογή του μέτρου, δεν επιβεβαιώνονται. Μπορεί να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019, και χωρίς περικοπή των συντάξεων. Αυτή την θέση θα την εξηγήσουμε στους Θεσμούς, στα μέσα Οκτωβρίου και θα την αποδείξουμε με τον προϋπολογισμό του 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις