Υγεία

Τσιόδρας: Αυξάνεται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού εξαιτίας μετάλλαξης


Αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ αλλά και των θανάτων

Την πεποίθηση πως ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για τα τελευταία δεδομένα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 31ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως «μας ανησυχεί ότι έχουμε φτάσει σε μέσο αριθμό τις 100 εισαγωγές την ημέρα που μαθηματικά θα πιέσει το σύστημα το επόμενο διάστημα», ενώ σημείωσε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, φαίνεται πως υπάρχει άνοδος στον αριθμό των νοσηλευομένων στις ηλικίες 45-54 και 55-64, ενώ είπε πως «από εκεί θα οδηγηθούμε σε διασωληνώσεις».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει αύξηση εκθετική της καμπύλης των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που συνεχίστηκε και μετά το καλοκαίρι με τους νέους να γίνονται αιτία διασποράς και συμπλήρωσε ότι η εκτίμηση με μαθηματικά μοντέλα είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού είναι τρεις φορές παραπάνω από όσα έχουν καταγραφεί προσθέτοντας ότι πανελλαδικά «έχουμε ανέβει στο 5,4% στον δείκτη θετικότητας που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό και την ανάγκη για πιο στοχευμένους ελέγχους».

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως σε σχέση, δε, με την Ευρώπη που «στενάζει από κορονοϊό» η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία της κατά 10-15 ημέρες. Για την Αττική δήλωσε ότι «μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση εξακολουθεί να δείχνει στοιχεία ανοδικών τάσεων με ευρεία γεωγραφικη διασπορά με τη θετικότητα να είναι στο 5,7%, ενώ για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα πήγε καλά και μετά υπήρξε εκθετική αύξηση με τη μεγάλη διασπορά να είναι στην ομάδα 18-24».

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ αλλά και των θανάτων ενώ ειδικά για τον δείκτη RO είπε ότι είναι πάνω από το 1.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίοδρας έκανε αναφορά στο στέλεχος του ιού λέγοντας ότι «έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

Διαβάστε επίσης